Noodzaak van verlichting van de zomerhitte? Probeer de Kharif

Tijdens het jaarlijkse Khareef-moessonseizoen worden de bergen, valleien, kustlijnen en het binnenland van Dhofar doorweekt met regen en gehuld in mist, waardoor reizigers zalig koele temperaturen, overvloedig water en natuurlijk groen worden geboden

Stel je voor’, zegt mijn gids Majed. deze tijd van het jaar is de vloer van Wadi Darbat, een aangename 30 kilometer rijden van de kust, bedekt met gras en omgeven door mooie volwassen bomen. Kamelen bewegen loom langs de kust, pauzeren om te drinken. getint water ziet er uitnodigend uit, maar bordjes waarschuwen ons tegen zwemmen vanwege de ongelukkige aanwezigheid van parasieten. We stellen ons tevreden met een kort tochtje op een motorbootje, rustig geregeld door Majed. We strijken langs riet en stekelige palmbomen maar kunnen niet ver komen het is niet moeilijk om je de etherische, mistige omgeving tijdens Khareef (Arabisch voor herfst) voor te stellen, en foto’s bevestigen dat ik mijn bezoek een beetje verkeerd heb ingeschat.

Van juni tot eind september vangt Salalah, mede dankzij het Dhofar-gebergte, een deel van de zuidoostelijke moesson op, die belangrijk is voor de watervoorziening van het gebied het hele jaar door. Terwijl westerse bezoekers in de winter naar Oman trekken voor de zon, betalen Golfreizigers een premie om een paar dagen dikke mist en lichte motregen in de zomer te ervaren, waarbij sommigen meer dan 1000 km van Muscat rijden voor het voorrecht. Hier zijn enkele van de aanbevolen plekken.

Salalah springt op

Dhofar heeft meer dan 360 natuurlijke bronnen in en rond de bergen en uitlopers van Salalah. Enkele van de mooiste en meest populaire zijn: Ayn Arzat, Ayn Sahalnoot, Ayn Hamran en Ayn Harzeez. Sommige hotels bieden rondleidingen door deze bronnen tijdens Khareef.

Wadi Darbat en de Tayq Sinkhole en grotten

Ten noordoosten van Salalah, landinwaarts tussen de mooie, historische badplaatsen Taqah en Mirbat, volgen automobilisten de bergweg totdat ze bij de ingang enkele grillige kliffen omzeilen. Watervallen en rotspoelen zijn aan het einde; veel gezinnen picknicken in de regen. Ongeveer 15 km na Wadi Darbat, over groene vlaktes tijdens Khareef, is een van ’s werelds grootste zinkgaten. Volg vanaf het uitkijkplatform het pad langs steile hellingen naar het zwembad, zo diep dat je de bodem niet kunt zien.
Jebel Samhan-natuurreservaat

Net ten oosten van Wadi Darbat en te doen als een lange dagtrip vanuit Salalah, is dit uitgestrekte natuurreservaat rond een dramatische 1500 meter hoge helling het laatste toevluchtsoord van de Arabische luipaard; wolven, gestreepte hyena’s en caracal zijn ook aanwezig, evenals verschillende endemische en zeldzame bomen en historische dorpen. Een vergunning is nodig om te bezoeken en dit kan worden geregeld door lokale reisorganisaties.

Mughsail Beach en Al Marneef Cave en spuitgaten

Ongeveer 40 km ten westen van Salalah is het spectaculaire Mughsail-strand nog dramatischer tijdens de Khareef, met enorme beukende golven en donkere wolken. De Al Marneef-grot is niet echt een grot, maar een muur van geërodeerde kalksteen, die leidt naar drie indrukwekkende blaasgaten die tijdens de Khareef waterstralen tot 30 meter de lucht in sturen. Voorbij Mughsail slingert de weg iets landinwaarts door de meestal ruige woestijn, die groener is dankzij het extra vocht. De weg leidt naar het westen naar het strand van Al Fazayeh, dat eigenlijk een stuk kust van 7 km is met uitkijkpunten en grindtoegangspunten tot verschillende stranden. Wat je aan groen wint, verlies je helaas aan activiteit. Tijdens de Khareef is zwemmen in de oceaan verboden omdat het op de meeste plaatsen te gevaarlijk is. Als u in de regio een auto huurt, is een 4×4 aan te raden. Wees voorbereid op mistige omstandigheden.

error: Kopiëren mag niet!