Waterboring te Henar tot een diepte van 300 meter kan alleen gedaan worden door bedrijf Kuldipsingh 

De waterboorwerkzaamheden te Henar in het district Nickerie, waar afgelopen maandag ceremonieel een aanvang mee is gemaakt, vinden plaats tot een diepte van ruim 300 meter. Normaal wordt tot ongeveer 35 meter geboord en treft men reeds schoon en veilig drinkwater. Voor de omstandigheden in Nickerie, waar aan extensieve rijstbouw wordt gedaan met gebruikmaking van landbouwchemicalien, is gekozen dieper in de bodem te boren voor veilig en schoon drinkwater. 

Het aannemingsbedrijf Kuldispingh is het enige bedrijf in Suriname dat  over de nodige apparatuur beschikt om tot grote dieptes boringen te doen. De bedrijven die in 2021 van plan waren deel te nemen aan de openbare aanbesteding, hebben uiteindelijk van inschrijving afgezien omdat zij niet over de benodigde boorfaciliteiten beschikken om tot dieptes van 300 meter te boren. 

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen zei maandag bij de officiële start van de waterboorwerkzaamheden te Henar, dat met dit gegeven op de achtergrond zijn ministerie samen met de leiding van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij N.V (SWM) besloten heeft om het bedrijf Kuldipsingh in de arm te nemen. Het bedrijf verricht namelijk voor Staatsolie boringen tot grote dieptes. Kuldipsingh had echter reeds met Staatsolie een boorschema afgesproken. Dit was de reden dat de waterboorwerkzaamheden na aanleg van de eerste waterbron rond het begin van 2022 moesten worden gestaakt. 

Tweede waterbron

Met de werkzaamheden voor de aanleg van een tweede waterbron die nodig is om het gehele Henar gebied van drinkwater uit de kraan te voorzien, kon geen aanvang worden gemaakt. Bewoners van het woongebied Klein Henar hebben sindsdien stromend drinkwater uit de kraan moeten ontberen. Zij worden wel door middel van watertrucks van water voorzien. Zij ervaren de afwezigheid van stromend drinkwater uit de kraan als een heel groot ongerief. In de afgelopen anderhalf jaar hebben ze vaak hun ernstige misnoegen geuit richting de districtsautoriteiten en de regering. 

Met de start van de waterboorwerkzaamheden voor de tweede waterbron afgelopen maandag, zal het volgens NH-minister David Abiamofo nog twee tot drie maanden duren voordat de bewoners van Klein Henar en omgeving weer over stromend schoon en veilig drinkwater uit de kraan zullen beschikken. De minister benadrukte het belang van schoon en veilig drinkwater. Hij wees erop, dat de SWM een gecertificeerd bedrijf is. De overheid en de SWM moeten de overtuiging en de garantie hebben, dat het drinkwater schoon en veilig is, voordat het via het waterleidingnetwerk naar de bevolking wordt gedistribueerd.

SS   

error: Kopiëren mag niet!