Indiase raffinaderijen beginnen met yuan-betalingen voor Russische olie-import

Indiase raffinaderijen zijn begonnen met het betalen voor een deel van de olie-import uit Rusland in Chinese yuan, aldus bronnen met directe kennis van de zaak, aangezien westerse sancties Moskou en zijn klanten dwingen om alternatieven voor de dollar te vinden voor het vereffenen van betalingen .

Westerse straffen voor de Russische invasie van Oekraïne hebben de wereldwijde handelsstromen voor zijn belangrijkste export verschoven, waarbij India naar voren is gekomen als de grootste koper van Russische olie over zee, terwijl het zich afvraagt hoe het moet worden betaald te midden van verschuivende sancties. De Amerikaanse dollar is lange tijd de belangrijkste mondiale olievaluta, ook voor aankopen door India, maar nu speelt de yuan een steeds belangrijkere rol in het financiële systeem van Rusland omdat Moskou door internationale sancties uit de financiële netwerken van de dollar en de euro is bevroren.

China is ook overgeschakeld naar de yuan voor het grootste deel van zijn energie-import uit Rusland, dat in het eerste kwartaal van dit jaar Saoedi-Arabië inhaalde om China’s belangrijkste leverancier van ruwe olie te worden.

Sommige raffinaderijen betalen in andere valuta’s, zoals yuan, als banken niet bereid zijn de handel in dollars af te wikkelen’, aldus een Indiase overheidsbron.

Indian Oil Corp (IOC.NS), de grootste afnemer van Russische ruwe olie in het land, werd in juni de eerste staatsraffinaderij die sommige Russische aankopen in yuan betaalde, aldus drie bronnen die bekend zijn met de zaak.

Minstens twee van de drie particuliere raffinaderijen in India betalen ook voor een deel van de Russische invoer in yuan, aldus twee andere bronnen.

Alle bronnen weigerden genoemd te worden vanwege de gevoeligheid van de zaak. Geen van de particuliere raffinaderijen van India – Reliance Industries Ltd (RELI.NS), het door Rusland gesteunde Nayara Energy en HPCL Mittal Energy Ltd – reageerde op verzoeken om commentaar. Indian Oil reageerde ook niet op een verzoek om commentaar.

Het kon niet onmiddellijk worden bepaald hoeveel Russische olie Indiase raffinaderijen hebben gekocht met yuan, hoewel Indian Oil voor meerdere ladingen in yuan heeft betaald, aldus bronnen.

De stijging van de yuan-betalingen heeft een impuls gegeven aan de inspanningen van Peking om zijn valuta te internationaliseren, waarbij Chinese banken het gebruik ervan specifiek voor de Russische oliehandel promoten.

Sinds de sancties tegen Moskou hebben Indiase raffinaderijen voornamelijk Russische ruwe olie gekocht van in Dubai gevestigde handelaren en Russische oliemaatschappijen zoals Rosneft (ROSN.MM), de Litasco-eenheid van de Russische oliemaatschappij Lukoil (LKOH.MM),

error: Kopiëren mag niet!