Suriname neemt deel aan technische meeting voor milieuministers

Op 8 juli 2023 vond er een bespreking plaats tussen de presidenten van Brazilië en Colombia over regionale coördinatie om ontbossing tegen te gaan en het Amazone-regenwoud te beschermen. Milieuministers van verschillende Amazone-landen, waaronder Suriname, namen ook deel aan deze bijeenkomst. Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu van Suriname benadrukte het belang van samenwerking en het creëren van mogelijkheden op het gebied van klimaatonderzoek en financiële mechanismen gerelateerd aan klimaat, ontbossing, degradatie en vervuiling in het Amazonegebied. Hij noemde illegale mijnbouw en houtkap als de belangrijkste oorzaken van ontbossing en landdegradatie in Suriname.

Ook werd de start van het actualiseren van het National Biodiversity and Strategic Action Plan (NBSAP) door Suriname besproken. Er werd voorgesteld om een standaard ‘Amazone seal’ in te stellen om de economische waarde van ecosysteemdiensten en goederen te bepalen en illegale mijnbouw te ontmoedigen. Verder werd gesproken over het promoten van bio-economische modellen in de sociale en culturele context van gemeenschappen in het Amazonegebied en collectieve adaptatie strategieën met betrekking tot klimaatverandering.

Er werd ook gesproken over financieringsmogelijkheden om de genoemde voorstellen te implementeren samen met lokale gemeenschappen en met inachtneming van de verschillende SDG’s. Deze bijeenkomst vormde de basis voor de Amazone-top die volgende maand in Belém wordt georganiseerd om een samenwerkingsverdrag te ondertekenen tussen de landen van de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO) ter bestrijding van ontbossing en bevordering van duurzame ontwikkeling in de regio.

error: Kopiëren mag niet!