Ook in Brokopondo aandacht voor recycling en scheiden afval

Ook in het district Brokopondo is aandacht voor recycling en scheiden van afval. Eerder deze week vond de start van het project ‘W’e krin fu libi krin’ plaats te Brownsweg, Brokopondo. Bij de start van dit project zijn een recyclebak en het drop off center in gebruik genomen. Dit project is in samenwerking met het ministerie van Regionale Ontwikkeling & Sport, Conservation International Suriname, Fernandes Bottling, Small Grants Program en Stichting Tumaw. 

Zowel de overheid en diverse organisaties hebben steeds vaker een beroep gedaan op de samenleving om een milieuvriendelijker bestaan te leiden. Klimaatverandering leidt tot onder andere tot veranderende neerslagpatronen, diverse plekken lopen onder water. Afval in de verschillende ontwateringswegen vormt een groot probleem. Een gezond milieu is vooral ook noodzakelijk voor een duurzame economie en een rechtvaardige samenleving. Om duurzaamheid op lange termijn te bereiken, mogen milieu, klimaat, economie en samenleving niet los van elkaar worden gezien. 

Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) heeft vooral sinds het aantreden van minister Marciano Dasai hierin het voortouw genomen. 

Koni Doti project 

Inmiddels is het project ‘Koni Doti, Afvalscheiding in Groot Paramaribo’, al gestart. Voor dit project is in het pilotgebied Blauwgrond huis-aan-huis informatie gegeven door colporteurs. Dit project wordt gefinancierd door UNIDO (United Nations Industrial Development Organization – een organisatie van de Verenigde Naties – en uitgevoerd door het ingenieursbureau ILACO. in samenwerking met het ministerie van ROM, het ministerie van Openbare Werken en Fernandes Bottling Company. Het project heeft als doelen het bewustmaken van het belang van het scheiden van huishoudelijk afval in Suriname en de voordelen hiervan op economisch, sociaal en ecologisch gebied, het bijdragen aan een effectieve inzameling van gescheiden huishoudelijk afval, het verminderen van de hoeveelheid gedumpt afval te Ornamibo en het stimuleren van lokale recycling. 

Ook lokale ondernemers dragen een handje bij. 

Onlangs heeft de Torarica Group afvalbakken in het centrum van Paramaribo geplaatst. “Deze afvalbakken zijn geschikt voor het recyclen van afval, namelijk plastic- en aluminiumafval, helder en gekleurd glasafval, allen met een aparte bak, ook voor algemeen afval. De afvalbakken zijn te herkennen aan de groene vaten met daarop duidelijk aangegeven wat er wel en niet in de afvalbak mag. 

error: Kopiëren mag niet!