Depressie onder senioren burgers neemt toe

In een gezegend land als Suriname, waarbij de vruchtbaarheid van de bodem, de saamhorigheid van het volk en het doorzettingsvermogen van jong en oud altijd een goed gevoel met zich meebrengen, heerst al geruime tijd een sombere sfeer. Het is opmerkelijk dat tegenwoordig ouderen binnen de samenleving vaker depressief raken, voornamelijk vanwege de economische situatie in het land. Op oudere leeftijd gelukkig zijn, is voor velen een ultiem doel. Echter neemt de kwaliteit van het leven naarmate men ouder wordt juist af. 

Armoede

Armoede onder senioren kan een van de oorzaken zijn tot depressie. Velen zijn de economische situatie al zat en zien geen oplossingen meer, zeker niet vanuit de overheid. Er is meer risico bij ouderen in de leeftijd van 55-65 jaar op het afhankelijk worden van een uitkering als gevolg van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Heel wat ouderen kunnen niet meer gerust genieten van hun oudere jaren. Sommigen zijn genoodzaakt door te werken na de pensioengerechtigde leeftijd.

Er zijn ook heel wat senioren burgers die geen pensioen ontvangen en zodoende hoofdzakelijk afhankelijk zijn van hun AOV-uitkering. Met de huidige inflatie, heeft de AOV-uitkering ook heel weinig waarde en kunnen de senioren zich vaak genoeg niet eens voorzien in de basisbehoeften. De lage uitkeringsbedragen, hoge prijzen in de winkel, toename EBS-, SWM- en Telesur-tarieven, hoge zorgkosten, het betalen voor medicijnen en onderzoeken zijn redenen genoeg voor de senioren om depressief van te raken. 

Eenzaamheid

Eenzaamheid speelt ook een rol bij depressie. De Covid-19 pandemie heeft velen de afgelopen jaren nogal geïsoleerd. Voor bepaalde senioren burgers was het familiebezoek misschien wel het enige sociaal contact dat zij nodig hadden. Tegenwoordig is dat minder. Vanuit de samenleving is er weinig bewustzijn over mentale gezondheid en de juiste begeleiding van ouderen in zulke situaties. 

SD

error: Kopiëren mag niet!