Ethische moeilijkheden in de zorg voor mensen met dementie

Volgens de Stichting Alzheimer in Suriname zijn ze bezig met het herpositioneren van hun plaats in het land. Kristine Luckham gaf in de RBN tv-uitzending “Kal aaj aur kal” aan, dat er naar schatting 3.000 personen aan een vorm van dementie lijden. Volgens haar kan dementie nog niet genezen worden, maar het kan zeker behandeld worden.

Dementie is een progressieve neurologische aandoening die de cognitieve functie, het gedrag en het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren beïnvloedt.

Het aantal mensen met dementie neemt wereldwijd toe, wat resulteert in ethische moeilijkheden in de zorg. Er is momenteel geen effectieve behandeling voor dementie, waardoor zorg en ondersteuning de belangrijkste interventie zijn.

De zorg voor mensen met dementie roept ethische dilemma’s op, zoals het in evenwicht brengen van veiligheid en vrijheid, het nemen van beslissingen in het belang van de persoon met dementie en het tegemoetkomen aan de behoeften van anderen.

De Europese Unie  heeft initiatieven gelanceerd en ethische discussie over dementiezorg geprioriteerd.

Het ontbreekt echter aan uniformiteit binnen het zorgsysteem in Europa. Een samenwerkend netwerk genaamd Ethics in Dementia (EDEM) heeft zich gericht op ethische problemen in de dementiezorg en streeft naar het ontwikkelen van principes om deze problemen aan te pakken.

Geneesmiddelenonderzoeken voor de ziekte van Alzheimer in Californië richten zich voornamelijk op oudere mensen.

Artsen rekruteren patiënten voor deze klinische proeven door gratis geheugentests en gepersonaliseerde aanbevelingen aan te bieden. De goedkeuring van twee nieuwe medicijnen voor de ziekte van Alzheimer heeft de goudkoorts in farmaceutisch onderzoek aangewakkerd.

Er zijn echter zorgen dat patiënten met dementie de rekruteerders van klinische onderzoeken verwarren met echte medische zorg. Veel van deze proeven hebben geen succes gehad en de medicijnen hebben bijwerkingen.

Wetenschappers pleiten ervoor dat patiënten de risico’s begrijpen voordat ze deelnemen aan deze onderzoeken. Er zijn ook financiële belangenconflicten bij het rekruteren van patiënten voor deze studies.

error: Kopiëren mag niet!