10 jaar advocatuur

Tien jaar terug vond mijn beëdiging tot advocaat plaats.  Dat is een bijzondere mijlpaal die niet onopgemerkt voorbij mag gaan. Het is verbazingwekkend hoe snel de tijd gaat. Mijn intrede in de advocatuur had tot doel betekenisvol en dienstbaar zijn voor rechtzoekenden. Dit is nog steeds mijn streven, waardoor mijn praktijk vol passie en geloof verdere groei en ontwikkeling doormaakt. Het is ook vanwege dit streven dat ik in 2021 mijn eigen praktijk startte. Hierdoor kon de balans tussen werk, sociale activiteiten en privé beter worden ingericht.  Naast de advocatuur ben ik ook actief in andere organisaties waar de verdere groei en ontwikkeling van voornamelijk kinderen en vrouwen centraal staat. 

Wat betekent tien jaar advocatuur?

Binnen de advocatuur vind er een continu verandering plaats. De groei van de digitale wereld in vergelijking met het begin van mijn stage in 2010 is ook binnen de advocatuur merkbaar. Rechtsprocessen vinden thans voor een groot deel digitaal plaats. Het Hof van Justitie, het Openbaar Ministerie en andere gerechtelijke instanties hebben goed ontwikkelde websites, waarbij rechtzoekenden makkelijker aan informatie kunnen komen. Door sociale media zijn advocaten zichtbaar en maken daar ook voor marketingdoeleinden goed gebruik van. De populariteit van advocaten is dan ook merkbaar in de concurrentiestrijd. 

Er is heden ten dage ook meer transparantie over tarifering. Ook informatie over lopende rechtszaken is makkelijker bereikbaar. Cliënten pakken sneller de telefoon om informatie bij het Kantongerecht in te winnen. Ook wordt gretig gebruikgemaakt van Google om juridische informatie te verkrijgen. 

De ere regelen van de advocatuur dienen thans ook aan de hedendaagse praktijk te worden aangepast. Zeker voor wat betreft het maken van reclame door advocaten.

Ook de lijn tussen advocaat en cliënt wordt steeds korter. Advocaten zijn door de technologie sneller en beter bereikbaar. Whatsapp calls, zoom-meetings zijn niet meer weg te denken in ons dagelijks werk. Via de app worden documenten en updates verstuurd. Gesprekken met buitenlandse cliënten verlopen feilloos via virtuele meetings. de markt wordt hierdoor uitgebreid.

Echter, er is ook een downside. De slechte economie in Suriname zorgt voor enorme terugval in de inkomsten van advocaten. Het lijkt op een survival of the fittest verhaal, waarbij advocaten gebukt gaan onder verhoogde stress. Advocaten worden gedwongen naar alternatieve en innovatieve methoden te kijken om het hoofd boven water te houden. Flexibele werktijden, virtuele gesprekken van huis uit, om enigszins kosten te besparen, worden anno 2023 normaal. Neven activiteiten worden gretig aangenomen, waardoor de focus op het hoofdberoep vermindert. Het streven om als rechtvaardige advocaat te dienen, wordt helaas weggedrukt en maakt plaats voor hebzucht en oneerlijkheid. De afgelegde eed of belofte wordt jammerlijk vergeten. 

Advocaat stagiaires anno 2023

Door de digitale groei kan de wijze van begeleiding voor de advocaat stagiaires enigszins veranderen. De traditionele werkwijze van verplichte presentie op kantoor kan in bijzondere gevallen worden aangepast. Deeltijdse stagiaires kunnen via de diverse advocatenprogramma’s zoals AISO of Google Drive, virtuele dossiers inkijken en via online meetings zaken bespreken met de patroon. Hierdoor kunnen de deeltijdse stagiaires, die veelal geen stagevergoeding ontvangen van de patroon, gedurende de stage elders werken, maar toch deskundig begeleid worden. 

Van Rechten student tot advocaat

Vandaag wil ik een bemoedigend woord richten aan de Rechtenstudenten en Advocaat-Stagiaires. Tijdens de rechtenstudie werd regelmatig aan de studenten gevraagd waarom zij de advocatuur in willen. “Immers, er zijn al genoeg advocaten, vele varkens maken de spoeling dun, start niet je eigen kantoor, want alleen grote kantoren draaien goed”. Dat zijn enkele van de vele ontmoedigende opmerkingen die gedurende de loopbaan van student en advocaat-stagiaire worden gemaakt. Wel nu, niets is minder waar. 

Door volledige inzet, durf en doorzettingsvermogen vier ik dat ik vandaag tien jaar ben beëdigd tot advocaat, heb ik mijn eigen praktijk en mag ik straks met trots mijn eerste Advocaat-Stagiaire als volwaardige en deskundige advocaat afleveren aan de Surinaamse maatschappij.

Iris Nazir

error: Kopiëren mag niet!