VS voert “niet-verklaarde oorlog” tegen Rusland

TEHERAN – Een Russische topfunctionaris beschuldigt de VS van het voeren van een “niet-verklaarde oorlog” tegen zijn land, aangezien de VS besloten heeft clusterbommen te leveren aan Oekraïne.

Nikolai Patrushev, de secretaris van de Veiligheidsraad van de Russische Federatie, zegt dat de Verenigde Staten bezig zijn met het plannen en beheren van de militaire aanvallen van Oekraïne op Rusland.

De hoogste veiligheidsfunctionaris heeft de door de VS geleide NAVO beschuldigd van het trainen van het Oekraïense leger, het verlenen van inlichtingenondersteuning aan Kiev en het pompen van tientallen miljarden dollars aan wapens voor het Oekraïense leger om de Russische strijdkrachten te bestrijden.

“Neo-nazi’s grepen de macht in Oekraïne na de bloedige staatsgreep, georganiseerd door de VS en zijn satellieten. Met het nastreven van hun egoïstische doelen voeren de VS een niet-verklaarde oorlog tegen Rusland, waarbij ze het grondgebied en de bevolking van Oekraïne gebruiken”, vertelde Patrushev op een bijeenkomst op nationale veiligheid in het zuidelijke federale district, meldde TASS.

“Vandaag de dag blijven de NAVO-staten, geleid door de VS, het terroristische regime in Oekraïne financieren, het bewapenen, inlichtingen verstrekken, Oekraïense troepen trainen, militaire operaties tegen het Russische leger plannen en coördineren”, voegde de veiligheidsfunctionaris eraan toe.

President Volodymyr Zelensky heeft eens te meer een beroep gedaan op de NAVO-leiders om op een komende top van de NAVO in Litouwen eindelijk concrete stappen te zetten richting Oekraïens lidmaatschap.

Oekraïne wil zo snel mogelijk toetreden, maar er is verdeeldheid ontstaan onder de NAVO-leden over hoe snel en of die beslissing überhaupt genomen moet worden. Sommige leden hebben hun grote bezorgdheid geuit over het lidmaatschap van Oekraïne, uit vrees dat het hun eigen staten dichter bij een actieve oorlog met Rusland zou kunnen brengen.

In wezen verloopt het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne niet zo soepel als Kiev had verwacht of was beloofd voordat het conflict met Rusland in februari vorig jaar uitbrak.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met de president van de Tsjechische Republiek, Petr Pavel, zei Zelensky: “we hebben eerlijkheid nodig in onze betrekkingen [met de NAVO]”.

Het Witte Huis heeft erkend dat de voorgestelde toetreding van Oekraïne tot de NAVO zal worden besproken, maar niet zal worden beslist op de top van de westerse militaire alliantie volgende week in Vilnius.

De kritiek van Rusland op de VS en de frustratie van Oekraïne over de NAVO komen wanneer Washington zegt dat het heeft besloten om clustermunitie naar Oekraïne te sturen om het te helpen de Russische strijdkrachten te bestrijden, ondanks dagen van internationale verontwaardiging over de verwachte verzending.
President Joe Biden heeft zijn besluit verdedigd om Oekraïne clusterbommen te geven.

Het nieuws veroorzaakte alarm onder mensenrechtenorganisaties en internationale organisaties. Clustermunitie vormt een willekeurige en onmiddellijke bedreiging voor burgers tijdens conflicten door willekeurig submunitie of bommen over een groot gebied te verspreiden. Daardoor vormen clusterbommen, net als landmijnen, lang nadat ze zijn gebruikt een ernstig risico voor burgers. Niet-ontplofte munitie van clusterbommen kan vooral kinderen doden en verminken die ze verwarren met speelgoed, jaren of zelfs decennia nadat de munitie is afgevuurd.

Israël is alom veroordeeld voor het gebruik van clustermunitie tegen de Palestijnen, decennia geleden, waarvan de gevolgen nog steeds voelbaar zijn.

De nationale veiligheidsadviseur van president Joe Biden probeerde de zaak uiteen te zetten door te zeggen: “Ik ga hier niet staan en zeggen dat het gemakkelijk is. Het is een moeilijke beslissing. Het is een beslissing die we hebben uitgesteld. Het is een beslissing waarbij goed gekeken moest worden naar de mogelijke schade voor burgers. En toen we dat allemaal samenvoegden, was er een unanieme aanbeveling van het nationale veiligheidsteam en nam uiteindelijk president Biden de beslissing.”

Amerikaanse NAVO-bondgenoten zoals Duitsland, Groot-Brittannië en Spanje hebben zich tegen de verhuizing verzet. De Britse premier suggereerde dat het land het gebruik van clusterbommen “ontmoedigt”.

Organisaties zoals Human Rights Watch hadden er bij de VS op aangedrongen om ze niet aan het oorlogsgebied te leveren.

Meer dan 120 landen hebben een conventie ondertekend die clusterbommen verbiedt. Een wet uit 2009 verbiedt ook de export van Amerikaanse clustermunitie met een mislukkingspercentage van meer dan 1%, wat vrijwel de hele Amerikaanse militaire voorraad dekt.

De VN-woordvoerder Farhan Haq heeft gezegd: “De [VN] secretaris-generaal (Antonio Guterres) steunt het Verdrag inzake clustermunitie, dat, zoals u weet, 15 jaar geleden werd aangenomen. En hij wil dat landen zich aan de voorwaarden van dat verdrag houden. En daarom wil hij natuurlijk niet dat er nog steeds clustermunitie op het slagveld wordt gebruikt.”

Biden kan echter afzien van verboden rond de munitie, zoals Trump deed in januari 2021 om de export van clustermunitietechnologie naar Zuid-Korea mogelijk te maken.

Een woordvoerder van het Pentagon zei dat de regering-Biden de bommen naar Oekraïne verscheept als onderdeel van het nieuwste militaire pakket van Washington aan Oekraïne ter waarde van $ 800 miljoen.

Het Amerikaanse leger beweert dat clustermunitie nuttig zou zijn, in zijn tegenoffensief, voor Oekraïne, ondanks tegenstand van het congres en zorgen onder de bondgenoten van Washington.

Bovendien zal Oekraïne munitie ontvangen voor High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) en grondvoertuigen zoals Bradley-gevechtsvoertuigen en Stryker gepantserde personendragers, zeiden functionarissen.

Het pakket zal worden gefinancierd met behulp van de Presidential Drawdown Authority, die Biden machtigt om artikelen en diensten uit Amerikaanse aandelen over te dragen zonder goedkeuring van het congres tijdens een “noodgeval”.

De laatste militaire hulp aan Oekraïne betekent dat de VS voor meer dan $ 40 miljard aan wapens naar Kiev heeft gestuurd, bovenop het leiden van het niet-gepresenteerde sanctieregime tegen Rusland, het bevriezen van meer dan $ 300 miljard aan Russische activa en het verbieden van de export van zijn energievoorraden.

Oekraïne heeft ook aangedrongen op nieuwe westerse gevechtsvliegtuigen, waaronder F-16’s, omdat het een tegenoffensief nastreeft dat volgens experts faalt.

Ondertussen hekelden de lidstaten tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad, die bedoeld was om de uitvoering van de nucleaire overeenkomst van 2015 met Iran te bespreken, de deelname van Oekraïne aan de sessie en zeiden dat het een poging was om de aandacht af te leiden van het JCPOA, in een poging om verspreiding te verspreiden. valse beschuldigingen tegen Iran.

Vertegenwoordigers van de VS, het VK en het hoofd van de EU-delegatie hekelden Moskou voor het vermeende gebruik van Iraanse onbemande luchtvaartuigen in zijn conflict tegen Kiev.

Rusland en Iran hebben de beschuldigingen herhaaldelijk aan de kaak gesteld en het Westen ervan beschuldigd de aandacht af te leiden van de crisis in Oekraïne, met hun eigen massale wapenleveranties aan het oorlogsgebied.

De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vassily Nebenzia, hekelde de deelname van Oekraïne aan de bijeenkomst en zei dat “de uitnodiging voor deelname aan de bijeenkomst van vandaag in strijd is met de al lang bestaande praktijk, een uitnodiging aan Oekraïne, dat geen partij is bij de nucleaire deal, is een politieke, gepolitiseerde, provocerende stap gericht op het ondermijnen van een constructieve discussie op 22/31 in de Veiligheidsraad. Dit is de zoveelste smet op de reputatie van Londen als voorzitter van de Veiligheidsraad.”

Nebenzia hekelde ook verklaringen van de Amerikaanse vertegenwoordiger tijdens de sessie en zei dat “de pathos en emotioneel geladen verklaring van de Amerikaanse vertegenwoordiger duidelijk bedoeld was om de aandacht af te leiden van de eindeloze stromen wapens die Washington aan het regime in Kiev leverde.”

De ambassadeur van Iran bij de VN, Amir Saeed Iravani, zei: “We erkennen de aanwezigheid van Oekraïne bij deze bijeenkomst niet en we zijn niet van plan om in te gaan op de ongegronde beschuldigingen die de vertegenwoordiger van Oekraïne of bepaalde lidstaten tegen mijn land hebben geuit tijdens deze bijeenkomst. bijeenkomst over het aanhoudende conflict in Oekraïne.”

De Iraanse ambassadeur zei ook: “Bepaalde raadsleden proberen opzettelijk de internationale aandacht af te leiden van de grondoorzaken van de huidige situatie met betrekking tot de uitvoering van het JCPOA en de aanhoudende materiële schending van resolutie 22/31 door de Verenigde Staten sinds de legitieme terugtrekking uit de overeenkomst in 2018.”

Iran heeft herhaaldelijk gezegd dat het drones naar Rusland heeft gestuurd, maar die zijn niet gebruikt in de Oekraïne-crisis. Teheran heeft herhaaldelijk om bewijs gevraagd om de westerse en Oekraïense beweringen te staven

error: Kopiëren mag niet!