Ook import van geiten en schapen

Er zullen naast melkkoeien ook schapen en geiten worden geïmporteerd. De komende drie jaren zullen jaarlijks 1.000 stuks geiten en schapen worden geïmporteerd. Het gaat om het geitenras Boer en schapen van het Blackbelly ras. Het bedrijf SDS Agriculture en Industrial Farm N.V zal naast de import van in totaal 1.500 melkkoeien, ook belast zijn met de import van de schapen en geiten. Het bedrijf heeft hiertoe onlangs met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) het contract getekend. 

De import van de dieren heeft als doel de vermeerdering van de veestapel en de verbetering van de genetische kwaliteit in Suriname.

De eerste lading van 400 melkkoeien wordt eind dit jaar in Suriname verwacht. Het is niet duidelijk wanneer precies de eerste bezending van schapen en geiten in Suriname zal arriveren. Volgens het contract moeten in 2023, 2024 en 2025 jaarlijks 1.000 schapen en geiten worden geïmporteerd. Er is dus een achterstand in het importschema van de kleine herkauwers.

Lucratief

De schapen- en geitenteelt in Suriname is zeer lucratief. De vraag naar schapen- en geitenvlees is erg groot. Schapenvlees is in vergelijking met ander slachtvee duurder. Ook in het Caribisch gebied is de vraag naar vooral schapenvlees erg groot. De huidige productie van schapenvlees kan nauwelijks in de lokale behoefte voorzien. Al jaren bestaat bij veehouders behoefte aan genetisch goed materiaal. Met de import van Boergeiten en Blackbelly schapen wordt beoogd de veestapel te vergroten en kwalitatief te verbeteren.

Recentelijk is bekend geworden dat de Guyanese regering van plan is USD 175 miljoen te investeren in een schapenproject. Dit project wil het land samen met Barbados uitvoeren. Het gaat om de teelt van schapen van het Blackbelly ras. Guyana verwacht dat het schapenproject USD 43 miljoen per jaar zal opleveren. Guyana streeft ernaar om de voedselimporten in de Caricom-landen, buiten de regio naar 25 procent te verminderen. 

Binnen 5 jaren wil Guyana meer dan 7.000 ton schapenvlees produceren en deze $ 175 miljoen-investering zal op een areaal van 25.000 hectare plaatsvinden. Daarnaast worden er indirect en direct ook 4.500 banen gecreëerd. 

Suriname had in 2019 de regering van Barbados aangeboden om fokkerijen van schapen in Suriname op te zetten. Bekend is geworden dat de grond die hiervoor beschikbaar zou worden gesteld, is uitgegeven. Van het project is toen niets meer vernomen.

SS

error: Kopiëren mag niet!