Effect OMO’s op bankrente en inflatie beperkt

Het effect van de Open Markt Operaties (OMO’s) van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) op de rente van de commerciële banken en de inflatie is beperkt. Zo stelt de Suriname Economic Oversight Board (SEOB) in haar bulletin. De SEOB bevestigt hiermee hetgeen de governor van de Centrale Bank van Suriname, drs. Maurice Roemer, verschillende keren in de voorbije periode heeft gesteld. De rente die bij de wekelijkse veilingen van de kortlopend termijndeposito’s (TD’s) tot stand komt, werkt nauwelijks of helemaal niet door naar de rente van de commerciële banken. Er is geen sprake van rentetransmissie.

“Met uitzondering van een lichte beweging in creditrentes in recente maanden, is er tot nog toe weinig beweging waar te nemen in rentes van de commerciële banken. De gewogen gemiddelde spaarrente steeg in april marginaal naar 8,2% gedreven door rentes op kortlopende termijndeposito’s, terwijl de gewogen gemiddelde leenrentes stabiel bleven rond 13,6%”, zo schrijft de SEOB in haar bulletin. De OMO-rente (TD-veilingen) noteerde de afgelopen week een rente van 37,2 procent. Vandaag, woensdag 12 juli, houdt de Centrale Bank van Suriname de wekelijkse TD-veilingen onder de commerciële banken.

Rentetransmissie

Om de werking van de rentetransmissie bij de commerciële banken te duwen heeft de Centrale Bank de uitgifte van Centrale Bank Certificaten (CBC) onder het algemeen publiek geïntroduceerd. De eerstvolgende uitgifte van CBC voor het retail segment is gepland voor begin augustus. De CBC’s hebben een looptijd van 6 maanden en de rente is gesteld op 41,1 procent per jaar. De Centrale Bank hoopt SRD 500 miljoen aan geldhoeveelheid in omloop af te romen. De CBC hebben evenals de wekelijkse TD-veilingen als doel om overtollig geld in circulatie af te romen. Het uiteindelijke doel is om de inflatie te bedwingen.

Inflatie en koers

De inflatie in mei 2023 was 64,9%; een stijging van de consumentenprijzen ten opzichte van mei 2022. Het IMF verwacht dat de inflatie terugloopt naar 36% per eind 2023, als gevolg van fiscale en monetaire maatregelen. Stijgingen in voedselprijzen, prijzen voor nutsvoorzieningen en brandstof, droegen bij aan de inflatie. Consumentenprijzen lagen in de maand mei 19,7% hoger dan december 2022, terwijl de USD/SRD wisselkoers een depreciatie noteerde van 17,6% ten opzichte van ultimo 2022. 

Hoewel de inflatie hoog blijft bereikte de maandinflatie in mei ten opzichte van april het laagste niveau sinds juli 2022 (2,4%). Aan de hand van de aanhoudende wisselkoersstijgingen en aangekondigde verhoging van nutstarieven, wordt verwacht dat consumentenprijzen verder zullen toenemen in de komende maanden van 2023.

Basisgeldhoeveelheid

De SEOB stelt dat in april 2023 de basisgeldhoeveelheid MO (geldhoeveelheid in omloop) met 0,5% is gegroeid, terwijl de lokale component van MO met 7,0% steeg ten opzichte van maart. Vanaf januari 2023 is een afname in het groeitempo van MO waar te nemen. 

De liquiditeitenmassa in ruime zin nam eveneens toe, met ruim SRD 3,9 miljard in april 2023. De stijging in de liquiditeitenmassa wordt sinds juli 2022 vooral gedreven door de stijging in de vreemde valuta component. 

De CBvS verhoogde het kasreservepercentage op SRDs van 39% naar 44% in april 2023. Ook stelde de CBvS een kredietlimiet in van 20% voor de groei van de SRD-kredietportefeuille voor de periode april 2023-april 2024.

Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat de geldgroei wordt geremd.

De SEOB zegt, dat het te verwachten is dat de OMO’s (TD-veilingen en CBC’s), in combinatie met de verhoging van de kasreserve regeling  en de beperking van de kredietgroei, een impact zal hebben op de renteontwikkeling in de bancaire sector.

SS

error: Kopiëren mag niet!