Ambassadrice Fidelia Graand-Galon: “In Afrikaanse cultuur is vrouw van de koning geen koningin”

“Er komt geen nieuwe stam, er komt geen verandering in het huidige systeem. Ook anderen hebben deze onderscheiding gekregen, net als vicepresident Ronnie Brunswijk”, zo reageert de Surinaamse ambassadrice in het West-Afrikaanse Ghana, Fidelia Graand-Galon, op de kroning van Brunswijk tot koning van de Afrikaanse diaspora afgelopen weekend.

De diplomate stelt tegenover lokale media, dat er veel vragen worden gerezen, maar dat er geen reden is voor zorgen. De huldiging mag volgens haar geen inbreuk op het huidige systeem brengen. 

Op vragen wie de koningin wordt reageert zij door aan te geven, dat in Afrikaanse culturen niet de vrouw van de koning koningin wordt, maar een stamgenoot. Voorts stelt de diplomate, dat zij niet degene is die de kroning van Brunswijk heeft georganiseerd.

Zij geeft aan de jarenlange en historische band tussen Suriname en Ghana te hebben benadrukt in het Afrikaanse land. “Ik vertelde dat mijn president Chandrikapersad Santokhi is en mijn vicepresident Brunswijk.” Graand-Galon vertelde onder andere hoe ondanks de afstand de Afrikaanse cultuur vrijwel helemaal in stand is gebleven in het binnenland van Suriname. Diverse woorden, namen en plaatsnamen komen bijna volledig overeen. 

Graand-Galon werd in Moengo geboren en is sociologe, welzijnswerkster en diplomate. Zij is medeoprichtster van het Marron Vrouwen Netwerk. Van 2007 tot 2015 was ze ambassadrice op Trinidad en Tobago en sinds vorig jaar is zij gedetacheerd in Ghana.  

error: Kopiëren mag niet!