Mexico en de VS voeren vanaf 2030 gezamenlijke militaire operaties uit

De Mexicaanse strijdkrachten werken aan het uitvoeren van gezamenlijke operaties met het United States Northern Command (USNORTHCOM) tegen 2030, zoals vermeld in de Mexico-USNORTHCOM bilaterale militaire samenwerkingsstrategie.

De strategie werd onthuld door middel van gelekte documenten verkregen door de hackergroep Guacamaya Leaks van het Secretariat of National Defense (SEDENA).

USNORTHCOM, opgericht in 2002, houdt toezicht op de defensie-inspanningen in de Verenigde Staten en Canada en werkt nauw samen met het North American Aerospace Defense Command (NORAD) voor waarschuwing en controle in de lucht- en ruimtevaart.

De samenwerking tussen de Mexicaanse en Amerikaanse strijdkrachten richt zich vooral op interne veiligheidskwesties.

Mexico en Canada maken deel uit van het Northern Command, wat duidt op een unieke relatie met hogere verplichtingen tussen deze drie landen.

De VS beschouwen potentiële problemen binnen hun grenzen, waaronder die in Mexico, als interne en nationale veiligheidskwesties.

Mexico streeft ernaar zijn operationele en technologische capaciteiten te verbeteren om deel te nemen aan gezamenlijke operaties met de Amerikaanse strijdkrachten.

Dit vraagt om organisatorische en bestuurlijke veranderingen binnen SEDENA en het Secretariaat van de Marine (SEMAR).

Samenwerking met USNORTHCOM zal Mexico toegang geven tot geavanceerde technologie, waardoor compatibiliteit in defensiestrategieën mogelijk wordt.

De eerste Bilaterale Militaire Samenwerking/Mutual Strategic Vision Roundtable (BMCR) vond plaats in november 2016 in Colorado Springs, VS, waar de belangrijkste samenwerkingsgebieden werden vastgesteld.

Daaropvolgende vergaderingen vonden plaats in Mexico-Stad in 2018, 2019, 2020 en 2021, waarbij een strategische agenda werd opgesteld voor de bilaterale defensiewerkgroep tussen de VS en Mexico.

Deze agenda schetst een strategie om gezamenlijk strategische doelen na te streven.

In overeenstemming met zijn visie voor 2030 heeft Mexico een routekaart ontwikkeld om zijn strijdkrachten te transformeren.

De roadmap omvat het herstructureren van operationele eenheden, het verbeteren van het luchtbewakingssysteem en het aanschaffen van ISR-compatibele vliegtuigen.

error: Kopiëren mag niet!