Waarom Ronnie Brunswijk de ereonderscheiding van koning niet verdient

De symbolische kroning van Ronnie Brunswijk tot koning heeft heftige reacties binnen de samenleving losgemaakt. Aan de Heiligenweg en elders in Paramaribo werd luidkeels gediscussieerd. Met superlatieven, scheldwoorden en racistisch getinte uitspraken werd er verbazing getoond en afkeuring uitgesproken.

Diaspora

Een marron die zich stil hield zei desgevraagd: “De kroning van koning Brunswijk voor het leven, staat in het teken van diaspora. Het gaat om het hooghouden van het culturele erfgoed en de tradities van Afrika. De aan Brunswijk bewezen eer heeft te maken met het behoud van de Afrikaanse cultuur. Maar daar staan weinigen bij stil.”

Lachertje

Er waren ook personen die de kroning een lachertje vinden. Anderen hadden het over: “Het is zoiets als een eredoctoraat die aan personen wordt verleend vanwege uitzonderlijke prestaties die zij hebben geleverd.” 

Niet kieskeurig

De Afrikaanse leiders werden, gezien het “duister verleden” van Brunswijk, zijn karakter, zijn gedrag en politieke handelingen niet al te kieskeurig bevonden.

HD

error: Kopiëren mag niet!