Steeds meer centrale banken overwegen om hun eigen digitale valuta uit te geven, maar critici waarschuwen

Volgens een recent onderzoek van de Bank for International Settlements (BIS) overwegen steeds meer centrale banken om hun eigen digitale valuta uit te geven.

Het onderzoek omvatte 86 centrale banken die 82% van de wereldbevolking vertegenwoordigen en 94% van de economische output.

In 2022 werkte 93% van deze banken aan een of andere vorm van digitale valuta van de centrale bank (CBDC), waarbij meer dan de helft concrete experimenten uitvoerde of proefprojecten ontwikkelde.

Het onderzoek geeft aan dat op de detailhandel gerichte CBDC’s geavanceerder zijn dan die bedoeld voor groothandelsbetalingen.

Het onderzoek voorspelt dat er tegen 2030 15 CBDC’s voor de detailhandel en 9 voor de groothandel in omloop kunnen zijn.

Vier centrale banken – de Bahama’s, de oostelijke Caraïben, Jamaica en Nigeria – hebben al hun eigen digitale valuta uitgegeven.

De opkomst van cryptoassets en stabiele digitale valuta heeft de overwegingen van centrale banken om hun eigen digitale valuta uit te geven versneld, waarbij 60% van de ondervraagde banken deze trend bevestigt.

CBDC-ontwikkeling is verder gevorderd in opkomende economieën, voornamelijk gedreven door doelstellingen van financiële inclusie en effectieve implementatie van monetair beleid.

Zowel geavanceerde als opkomende economieën zien digitale valuta voor de groothandel als een middel om grensoverschrijdende betalingen te vergemakkelijken.

87% van de ondervraagde centrale banken overweegt het gebruik van particuliere tussenpersonen voor de distributie van digitale valuta.

Instellingen zoals de Bank of England en de Reserve Bank of India suggereren mogelijke samenwerking met de particuliere sector voor valutadistributie.

error: Kopiëren mag niet!