De top van Caïro heeft tot doel het aanhoudende conflict in Soedan op te lossen en de humanitaire crisis te verlichten

Egypte heeft plannen aangekondigd om op 13 juli in Caïro een top te organiseren om het aanhoudende gewapende conflict in Soedan op te lossen.

De top zal delegaties van het Soedanese leger en de Rapid Support Forces (RSF) samenbrengen, die de afgelopen 12 weken op gespannen voet staan, wat heeft geleid tot een ernstige humanitaire crisis.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, sprak zijn diepe bezorgdheid uit over het conflict en waarschuwde voor de mogelijkheid van een grootschalige burgeroorlog die de hele regio zou kunnen destabiliseren.

De top van Caïro is bedoeld om effectieve mechanismen te ontwikkelen, in coördinatie met regionale en internationale inspanningen, om het conflict vreedzaam op te lossen met de betrokkenheid van buurlanden.

Egypte, beschouwd als een belangrijke buitenlandse bondgenoot van het Soedanese leger, en de Verenigde Arabische Emiraten, die nauwe banden hebben met de RSF, hebben geen prominente rol gespeeld in eerdere vredesbesprekingen.

Gesprekken onder leiding van de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië in Jeddah werden vorige maand opgeschort na mislukte pogingen om een duurzaam staakt-het-vuren te bewerkstelligen.

error: Kopiëren mag niet!