Hoogmoed komt ten val

Het woord nederigheid roept vaak negatieve associaties op. Het roept dingen op als; “dan moet ik door de knieën gaan, ben ik minder dan anderen, krijg ik nooit gelijk en moet ik alles maar slikken.” Het zijn dergelijke belemmerende gedachten die in de weg staan om te beseffen dat nederig zijn een positieve eigenschap is, zelfs de meest ondergewaardeerde deugd.                                            

Wie de grootste onder u is, zal aller slaaf zijn, en wie zichzelf verhoogt, wordt vernederd, en wie zichzelf vernedert, wordt verhoogd (Mat. 23:11-12).

Wat betekent nederigheid eigenlijk?

-Nederig zijn betekent dat jij een kalm accepterend zelfbeeld hebt dat niet overgevoelig is voor bedreigingen van het ego.                                                              

– Nederige mensen kennen zichzelf goed. Ze nemen verantwoordelijkheid wanneer ze dingen verkeerd doen.                                                                               

– Ze staan open voor nieuwe inzichten.                                                                                           

– Ze maken zich er geen zorgen over dat ze misschien afgaan en omdat ze die stress niet hebben, leren ze beter.                                                                                    

– Nederige mensen vinden dat iedereen dezelfde intrinsieke waarde heeft. We zijn allemaal gelijk, niemand is beter dan een ander.                                                           

– Ze hoeven hun ego niet op te poetsen en daardoor hebben ze ruimte in hun geest om oprecht blij te zijn als het goed gaat met anderen. Not thinking less of yourself, but thinking of yourself less.

In de media werd bekend gemaakt dat Brunswijk zichzelf tot koning wil laten kronen in Moengo. Hoewel zulk gedrag is te verwachten van domme figuren met een minderwaardigheidscomplex, was het wel zeer verontrustend om te zien hoe ver mensen willen gaan om zich machtig te voelen. Hoe erg mensen bereid zijn om een groot bedrag neer te tellen om macht te kopen. De man heeft veel dingen gedaan die niet door de beugel kunnen, maar dit grenst aan het krankzinnige. Is deze krankzinnigheid nog onder controle te houden?                                                       

De argumenten van de organisatie die hierachter zit, staan lijnrecht tegenover de waarheid. De man is niet integer, hij handelt continu in eigen belang en niet in landsbelang. Hij benadeelt het land met zijn activiteiten. Hij weet zich niet te presenteren. Hij brengt geen eenheid onder de bevolking. Integendeel heeft hij vanaf zijn aantreden verdeeldheid gezaaid door van de daken te roepen dat zijn marron volk zich moet bundelen en ten strijde trekken tegen de ‘vijand.’ (de andere rassen). 

De man heeft geen respect voor het volk, hij negeert hun verzoeken en doet wat hij wilt. Hij vernedert het volk door geld voor ze neer te gooien en ze als honden te laten kruipen om het op te pakken. De man is een veroordeelde drugsdealer. Ook weten we als geen ander dat geld hier een rol speelt. De man heeft geld zat en kan daarom deze poppenkast op touw zetten en betalen. Dit geld had beter naar een goed doel kunnen gaan.

Dat hij zichzelf oppermachtig vindt, is begrijpelijk omdat zulk gedrag is te verwachten van een mens die niet nederig kan zijn. Hij heeft er altijd behoefte aan gehad om zijn ego te voeden. Toch is hij niet de wortel van het kwaad. De echte schuldigen zijn de mensen die hem toejuichen en in dit gedrag stimuleren. Juist de mensen die ervoor moeten zorgen dat hij weer met beide benen op de grond komt, stimuleren hem in dit beschamende gedrag. If a leader want to destroy your country, it is his problem, but if he gets the power to do so, it is our

own fault. Dan heeft het volk hem die macht gegeven en zal het volk hem die macht weer moeten afpakken.

Nederigheid eist weinig voor zichzelf, maar deze man blijft juist keer op keer voor zichzelf eisen. Nederigheid plaatst zichzelf niet op de voorgrond, hij vindt echter zichzelf belangrijker dan ieder ander. Nederigheid heeft geen zucht naar macht en hij heeft juist een ziekelijke honger naar macht. Hoogmoed heeft hem in de greep, echter hoogmoed komt altijd ten val.                                                                                    

Ability may get you to the top, but it takes character to keep you there.

Een land waar vele rassen in harmonie samenleefden, ziet langzamerhand die eenheid afbrokkelen. Men wil plots alleen heerschappij in bepaalde delen van het land en niet één hoogste gezag. Als dit niet wordt gestopt, stevent dit land af naar de verdoemenis.

Toen president Venetiaan afzwaaide is hij in gebreke gebleven. Hij had een wet moeten maken waarin staat dat mensen met een strafblad of geen zuivere blaam, nooit en te nimmer een regeringsfunctie mogen bekleden.                    

De huidige regering moet zorgen dat die wet er komt zodat Suriname in de top verschoond zal blijven van zulke criminele figuren. 

“It is so easy to break down and destroy, the heroes are those who make peace and build.”(Nelson Mandela)

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!