Japan protesteert bij Zuid-Korea over militaire oefeningen op betwiste eilanden

TOKIO, 7 juli (Reuters) – Japan heeft bij Zuid-Korea geprotesteerd wegens militaire oefeningen van laatstgenoemde op betwiste eilanden, en noemde de stap “buitengewoon betreurenswaardig”.

Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag in een verklaring dat het een hoge diplomaat had opgeroepen bij de Zuid-Koreaanse ambassade in Tokio, terwijl de Japanse ambassade in Seoul ook een hoge Zuid-Koreaanse functionaris had opgeroepen om te protesteren.

“Takeshima is onbetwistbaar een inherent grondgebied van Japan, in het licht van historische feiten en gebaseerd op internationaal recht”, zei het ministerie in de verklaring. “De oefeningen door het Zuid-Koreaanse leger zijn onaanvaardbaar en zeer betreurenswaardig.”

De twee naties staan al lang op gespannen voet over de soevereiniteit van de groep eilandjes genaamd Takeshima in Japan en Dokdo in Korea, die ongeveer halverwege tussen de Oost-Aziatische buren in de Japanse Zee liggen, die Zuid-Korea de Oostzee noemt.

Het Japanse protest komt op een moment dat de bilaterale wrijvingen onlangs zijn afgenomen te midden van gedeelde zorgen over de groeiende macht van China en de smeekbeden van de VS om zijn bondgenoten nauwer samen te laten werken. Van de Amerikaanse, Japanse en Zuid-Koreaanse leiders wordt verwacht dat ze deze zomer een trilaterale top houden in de Verenigde Staten.

error: Kopiëren mag niet!