Massale ontheemding in Niger op de vlucht voor jihadistische dreiging

Volgens lokale bronnen zijn de afgelopen twee dagen duizenden mensen in de Tillabéri-regio in het zuidwesten van Niger hun dorpen ontvlucht na een ultimatum van jihadisten in het gebied.

De uittocht begon donderdagnacht toen inwoners van de oostelijke dorpen in het district Ouro-Gueladio massaal begonnen te evacueren.

Hama Amadou, een staatsfunctionaris in Torodi, Tillabéri, meldde dat families de dorpen blijven ontvluchten om te ontsnappen aan de wreedheden van de jihadisten.
Ongeveer zeven dorpen en 19 gehuchten op de rechteroever van de rivier de Goroubi zijn ontdaan van hun bevolking, met naar schatting 7.500 mensen die hun huizen hebben verlaten.

De meesten hebben hun toevlucht gezocht in Ouro-Gueladio, de hoofdstad van het graafschap, terwijl sommigen zijn vertrokken naar Tarodi en de hoofdstad Niamey.

Bewoners uitten hun frustratie en verklaarden dat lokale autoriteiten en militairen op de hoogte waren van het driedaagse ultimatum van de jihadisten, maar geen preventieve maatregelen namen.

Uit rapporten van de ontheemden blijkt dat jihadisten onderweg huizen en verlaten schuren in brand hebben gestoken.

De verplaatsing vond plaats tijdens het landbouwseizoen, waardoor het levensonderhoud van de getroffen gemeenschappen werd verstoord.

Het ultimatum werd gesteld nadat een motoraanval door jihadisten had geleid tot de dood van twee dorpelingen.

error: Kopiëren mag niet!