Peru roept gezondheidsnoodtoestand uit als reactie op de stijging van het aantal gevallen van het Guillain-Barré-syndroom

Peru heeft een nationale noodsituatie voor de gezondheid afgekondigd voor een periode van 90 dagen vanwege een zorgwekkende toename van het Guillain Barré-syndroom (GBS).

De verklaring heeft tot doel een toereikend aanbod van farmaceutische producten te waarborgen, ziektesurveillance en onderzoeksinspanningen te verbeteren en de patiëntenzorg binnen de gezondheidszorg te verbeteren.

Het officiële decreet, gepubliceerd in de Official Gazette El Peruano, benadrukt ook de noodzaak om de controle over GBS-gevallen te versterken, educatief materiaal te ontwikkelen voor openbaar en zorgpersoneel en zich te concentreren op preventie, paraatheid en effectief beheer van het syndroom.

Acute bacteriële of virale infecties veroorzaken meestal het Guillain-Barré-syndroom.

Het syndroom is ook geïsoleerd in de context van mRna-vaccinatie (Covid) als een van de belangrijkste bijwerkingen, samen met myocarditis.

Het manifesteert zich door symptomen zoals zwakte en tintelingen in de voeten en benen, die kunnen overgaan in het bovenlichaam en in ernstige gevallen kunnen leiden tot verlamming.

Volgens het National Center for Epidemiology, Disease Prevention and Control zijn er dit jaar op 23 juni 2023 103 gevallen van het syndroom gemeld.

Het gemiddelde maandelijkse aantal gevallen in het hele land blijft onder de 20, wat lager is dan de cijfers die in voorgaande jaren werden waargenomen, vooral tijdens de uitbraak van 2019.

Sinds eind juni is er echter een stijging van het aantal gevallen waargenomen, met 16 gemelde gevallen in vergelijking met het eerdere gemiddelde bereik van 2 tot 8 gevallen per week.

De Peruaanse minister van Volksgezondheid, César Vásquez Sánchez, erkende de mogelijke impact op de beschikbaarheid van immunoglobuline, een cruciale behandeling voor GBS, en drong aan op het afkondigen van een sanitaire noodsituatie.

Het doel is om het verkrijgen en distribueren van de benodigde immunoglobulinevoorraden te bespoedigen om aan de groeiende vraag te voldoen.

“We hebben verzocht om de verklaring van een gezondheidsnoodsituatie voor het Guillain-Barré-syndroom om voldoende immunoglobulinevoorraden veilig te stellen.”

error: Kopiëren mag niet!