Controverse over het gebruik van het decreet uit het dictatuurtijdperk door de Braziliaanse luchtmacht

In een interessante gang van zaken heeft de Braziliaanse luchtmacht een wetsdecreet uit de periode van de militaire dictatuur (1964-1985) gebruikt om zichzelf vrij te stellen van bepaalde verplichtingen onder de wet op de toegang tot informatie (LAI).

De luchtmacht beweert dat dit decreet haar in staat stelt om haar eigen regels te creëren en zich niet te conformeren aan procedures die door andere instellingen worden gevolgd.

Deze situatie heeft ertoe geleid dat de luchtmacht verschillende informatieverzoeken heeft afgewezen, waaronder details over luchtruimsluitingen en details over de gebruikte typen vliegtuigen.

De Controladoria-Geral da União (CGU), een federaal verantwoordingsbureau, heeft het standpunt van de luchtmacht gesteund. De secretaris die verantwoordelijk is voor toegang tot informatie heeft echter verzocht om een herziening van dit gebruik van wetgeving.

Prominente figuren hebben kritiek geuit op de aanpak van de luchtmacht.

Voormalig minister van het Federaal Hooggerechtshof Marco Aurélio Mello en ex-CGU-minister Jorge Hage hebben opgeroepen tot een herbeoordeling van het gebruik van wetgeving uit het dictatuurtijdperk.

Bovendien heeft de projectdirecteur van Transparência Brasil, een non-profitorganisatie die transparantie in het Braziliaanse openbaar bestuur bevordert, zijn bezorgdheid geuit en opgeroepen tot meer transparantie.

Deze ontwikkeling benadrukt het voortdurende debat rond de interpretatie en toepassing van historische juridische documenten in hedendaagse contexten.

error: Kopiëren mag niet!