VN waarschuwt voor mogelijke burgeroorlog in Soedan na laatste aanval

De Verenigde Naties hebben een waarschuwing afgegeven voor escalerende spanningen in Soedan en uiten hun bezorgdheid over een mogelijke burgeroorlog.

Het alarm volgt op een luchtmachtaanval op een woonwijk in Khartoum, waarbij talloze slachtoffers vielen.

Een video vrijgegeven door het ministerie van Volksgezondheid van Khartoum toont de verwoestende nasleep van de aanval, met lichamen die op de grond liggen, sommigen ernstig gewond en haastig bedekt met lakens.

Onder de slachtoffers waren vrouwen, wat bijdroeg aan de tragedie van het incident.

Het bombardement vond plaats in de wijk Dar Al Salam in Omdurman, een buitenwijk ten noordwesten van Khartoem. Het ministerie van Volksgezondheid meldde 22 doden en een aanzienlijk aantal burgerslachtoffers.

De Rapid Support Forces (FAR), die sinds 15 april in conflict zijn met het leger, spraken hun ontzetting uit over het verlies van meer dan 31 levens en talloze gewonden.

De strijdkrachten ontkenden echter elke betrokkenheid bij vijandige acties in Omdurman, in tegenspraak met getuigenissen van bewoners die de luchtaanval bevestigden.

De aanhoudende oorlog tussen paramilitairen van de FAR onder leiding van generaal Mohamed Hamdane Daglo en reguliere troepen onder leiding van generaal Abdel Fatah al Burhan heeft bijna drie maanden geduurd, resulterend in een geschat dodental van 3.000 mensen, hoewel wordt aangenomen dat dit aantal een onderschatting is.

Het conflict heeft ook bijna drie miljoen Soedanezen verdreven, waarvan meer dan 600.000 hun toevlucht zochten in buurlanden.

error: Kopiëren mag niet!