Ontbossingstrends in Brazilië: achteruitgang in de Amazone, toename in de Cerrado

Ontbossing heeft in de eerste helft van 2023 tegengestelde trends laten zien in de Amazone- en Cerrado-regio’s in Brazilië.

Terwijl de ontbossing in de Amazone afnam, nam de Cerrado een toename waar. De redenen achter deze trends kunnen worden toegeschreven aan verschillende factoren.

In het Amazonegebied hebben de hervatting van boetes voor milieuovertreders en het verbod op ontboste gebieden de ontbossing aanzienlijk verminderd.

De inning van boetes opgelegd door Ibama (Instituut voor Milieu en Hernieuwbare Natuurlijke Hulpbronnen) zag een stijging van 167% in vergelijking met het voorgaande jaar.

Bovendien namen destructieve operaties gericht op apparatuur die wordt gebruikt bij milieumisdaden toe met 138%.

Ook embargo’s op afstand, die het gebruik verbieden van gebieden die betrokken zijn bij milieudelicten, zorgden voor een toename van 166% in overtredingen.

Bovendien resulteerden verhoogde inspecties in de confiscatie van verschillende hulpbronnen die verband houden met ontbossing.

De Cerrado daarentegen staat voor uitdagingen bij het monitoren van vergunningen voor ontbossing.

De regering schat dat regionale milieuautoriteiten toestemming hebben gegeven voor meer dan de helft van de ontbossing in deze regio.

Het gebrek aan erkenning van gebieden die worden bewoond door traditionele gemeenschappen is een ander probleem, met slechts 8% van het bioom wettelijk beschermd door aangewezen gebieden.

Bovendien draagt het ontbreken van een alomvattend actieplan om ontbossing in de Cerrado te voorkomen en te beheersen bij tot de uitdagingen.

Deskundigen en overheidsfunctionarissen erkennen de positieve prestatie van het keren van de opwaartse trend van ontbossing in het Amazonegebied.

error: Kopiëren mag niet!