De stijgende maïsexport van Brazilië daagt de Amerikaanse dominantie uit

De dominantie van de Verenigde Staten in de export van maïs vervaagt nu Brazilië naar voren komt als een geduchte concurrent.

Dankzij de nieuwe bevoorradingsovereenkomst van Brazilië met China en de geavanceerde zaadtechnologie kan Brazilië voor de tweede keer dit seizoen de VS overtreffen in maïsexport.

Bovendien bereidt Mexico, een belangrijke markt voor de VS, zich voor op het beperken van de invoer van genetisch gemodificeerde maïs, die goed is voor meer dan 90% van de maïsoogst in de VS.

Deze daling van het marktaandeel vormt een grote uitdaging voor de maïsindustrie van US $ 90 miljard, aangezien de binnenlandse vraag naar veevoer en de productie van ethanol is afgekoeld.

Deze situatie weerspiegelt de uitdagingen waarmee de VS tien jaar geleden te maken kreeg bij de export van sojabonen, toen Brazilië de belangrijkste leverancier werd.

Brazilië domineert de wereldwijde exportmarkt voor sojabonen het grootste deel van het jaar en ondermijnt de Amerikaanse export. Brazilië is ook toonaangevend in de export van pluimvee, koffie en suiker.

China’s uitgebreide goedkeuring van Braziliaanse maïsexportfaciliteiten heeft de zendingen uit Brazilië nieuw leven ingeblazen, terwijl de Amerikaanse maïsexport naar China met 48% is gedaald.

Chinese kopers verwachten de komende maanden een overvloedige aanvoer van goedkope Braziliaanse maïs.

Het prijsverschil maakt het voor de VS moeilijk om te concurreren.

De totale exportomzet van maïs uit de VS bereikte een laagterecord en de sterke dollar maakt Amerikaanse producten verder duur voor internationale kopers.

Mexico heeft de export van maïs uit de VS enige verlichting gegeven, maar een geschil over het verbod van Mexico op bepaalde invoer van biotechmaïs vormt een risico.

De maïsexport van de VS voor het huidige verkoopseizoen wordt geschat op de laagste in tien jaar, terwijl de export van Brazilië naar verwachting een record van 55 miljoen ton zal bedragen.

error: Kopiëren mag niet!