Schrijfster Rosanda Apai-Courtar start binnenkort met book tour in Nederland 

‘Gowtu Boy’ het eerste kinderboek van Rosanda Apai-Courtar, is sinds april dit jaar ook verkrijgbaar in Nederland. Door een samenwerking van Stichting Boekenportaal Suriname met uitgeverij Publishing Services Suriname is het mogelijk gemaakt om 25 in Suriname uitgegeven boeken (waaronder ‘Gowtu Boy’) via de reguliere boekhandels in Nederland en België te bestellen.

“Een hoogtepunt”

Gowtu Boy is tot stand gekomen, doordat Courtar enkele jaren geleden mee had gedaan aan de Don Walther schrijfwedstrijd. “Dit boek werd niet het winnende boek, maar ik kreeg wel de aanmoedigingsprijs om het uit te geven”, zegt Courtar. “Ik heb dit in samenwerking gedaan met schrijfster en uitgeefster Ismene Krishnadath van Publishing Services Suriname. Het is voor mij een hoogtepunt dat dit tot stand is gekomen en niet alleen verkrijgbaar is in Suriname, maar nu ook in Nederland.”

Hieraan gekoppeld zal de schrijfster ook met een book tour van start gaan in Nederland en wel op 16 juli. Courtar zal drie weekenden op het Kwakoe Summer Festival aanwezig zijn om haar boek te promoten. Verder zal zij het boek ook promoten bij Jeugdcentrum Anansi, Radio Mart, Bibliotheek Den Helder en Bibliotheek Texel. Personen die het boek kopen, mogen het ook meteen laten signeren door de schrijfster. Courtar geeft aan, dat dit een mooie gelegenheid is voor Surinamers en niet-Surinamers om kennis te maken met Suriname in het verhaal van ‘Gowtu Boy’. Uiteindelijk hoopt de schrijfster ook contacten te leggen met mensen in Nederland. 

‘Gowtu Boy’ is op 17 december 2022 uitgekomen in Suriname. Dit boek is beschikbaar via Publishing Services Suriname, maar ook verkrijgbaar bij Boekhandel Vaco. Personen die een gesigneerde versie willen, kunnen contact opnemen met de schrijfster via de Facebook-pagina Gowtu Boy. In Nederland is de gedrukte versie beschikbaar via print on demand. Ook is het als e-book verkrijgbaar. In Suriname zou het ook mogelijk zijn om de online versie van het boek te kopen, maar dan zou aan een aantal zaken voldaan moeten worden om de betaling in orde te krijgen, stelt Courtar.

Tijdens de book tour zal de schrijfster ook delen uit het boek voorlezen. En natuurlijk met alle Surinaamse saus erbij, zegt zij lachend. “Bij de book tour zou ik zeker alle Surinamers in Nederland en de mensen die iets over Suriname willen weten, willen oproepen. Maar, ook de mensen die lezen willen bevorderen en willen helpen aan internationalisering. Uiteraard zijn kinderen de grootste groep. Het boek is geschreven voor kinderen van 9-12 jaar. Maar, het is ook goed voor te lezen voor kinderen vanaf 6 jaar. Het heeft ook zwart-wit platen die eventueel gekleurd kunnen worden door de kinderen. Het is fijn als kinderen een eigen boek kunnen hebben.”

Australië

Tot dusver heeft Courtar fijne reacties gehad op de inhoud van het boek. Niet alleen in Suriname, maar ook in Nederland. “Het boek is vanuit Suriname ook meegenomen naar Aruba, Sint Maarten, Panama en ook helemaal naar Australië. De mensen zijn enthousiast erover. Kinderen vinden het een leuk en fijn boek. Vooral kinderen die nog nooit in Suriname zijn geweest. Maar, ook in Suriname leren de kinderen dingen die ze nog niet kennen. Mijn eigen kinderen kenden jalebi niet, dus nadat we uit het boek hadden gelezen waren ze zo geïnteresseerd. Het leert ze bekende situaties, maar ook nieuwe situaties.”

Herkenning

Courtar heeft ook gemerkt, dat oudere Surinamers heel veel uit hun kindertijd in het boek herkennen. Ze herkennen bijvoorbeeld veel leuke dingen in de relatie tussen het jongetje en zijn oma en opa. “Voor mij heeft het boek zijn doel al bereikt, omdat ik mensen wilde raken met het boek. Uiteraard wil ik als schrijfster zoveel mogelijk boeken verkopen en zoveel mogelijk mensen inspireren. Want ‘Gowtu Boy’ is niet gewoon een naam. Het gaat erom dat het jongetje leert om de kracht/het goud uit zichzelf en zijn omgeving te halen”, aldus Courtar. 

SK

error: Kopiëren mag niet!