Uit de peilingen blijkt dat Le Pen in de eerste ronde 31% van de stemmen zou halen en in de tweede ronde president Emmanuel Macron met 55% zou verslaan.
De toenemende steun voor Le Pen kan worden toegeschreven aan haar vermeende verbondenheid met de zorgen van de Franse bevolking, haar bekwaamheid en haar vermogen om transformatie in het land teweeg te brengen.
De opkomst van conservatieve en patriottische partijen, vaak bestempeld als ‘extreemrechts’, beperkt zich niet tot Frankrijk.
Deze partijen winnen terrein in verschillende Europese landen, waaronder Polen, Hongarije, Italië en Tsjechië.
Ze staan slechts achter de Christen-Democratische Unie (CDU), de belangrijkste oppositiepartij, met 27% steun.
Ze zijn zelfs onderdeel geworden van de regeringen van westerse landen, zoals Italië, en verlenen externe steun aan regeringen in Zweden en Finland.
Met de komende Europese verkiezingen komen conservatieve en patriottische partijen in een stroomversnelling.
In Duitsland bekleedt het Alternative for Germany (AfD), een partij die pleit voor nationale soevereiniteit, momenteel de tweede positie wat betreft stemintenties met 19% steun.
Matteo Salvini, leider van de Lega-partij in Italië, heeft zijn alliantie met Le Pen en andere gelijkgestemde partijen opnieuw bevestigd.
Deze groeiende conservatieve invloed vormt een uitdaging voor de Europese gevestigde machten en de traditionele tweeledige politiek.
Het veranderende sociaal-politieke landschap in Europa weerspiegelt een verschuiving in het publieke sentiment.