Troeli Kamp Matta zal dienen als markt om klein ondernemerschap te stimuleren 

Het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen (DDOI) van het ministerie van ROS (Regionale Ontwikkeling en Sport) heeft het dorp Matta een Troeli Kamp, dat zal dienen als markt, geschonken. Het directoraat heeft als doel de economische ontwikkeling van de Inheemsen te stimuleren, bevorderen en te ondersteunen. Het kamp is aan de gemeenschap van Matta geschonken als ondersteuning naar de kleine ondernemers. 

De kapitein van Matta, Wendeline Sabajo, zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname, dat zij dit ziet als een heel goede ontwikkeling voor het dorp. “Ons kamp heet Jukaranaling en dat betekent verkoopplaats oftewel markt. Dit betekent heel veel voor ons dorp, omdat we hiermee de producten van onze dorpsbewoners kunnen promoten. Hierdoor kunnen we mensen naar het dorp trekken.”

Sabajo geeft aan, dat dit idee sinds vorig jaar is ontstaan. “Op 1 mei 2022 hadden wij onze eerste marktdag en op 30 juli onze tweede marktdag. Het waren zeer geslaagde dagen. Zo is het idee ontstaan voor een jaarlijks terugkerende marktdag. We hebben nu een plek voor de kleine ondernemers om hun producten aan de man te brengen. En zo ook voor de mensen van buiten, van de omliggende dorpen, en ook voor mensen van de stad.” Het is van groot belang voor de bewoners dat ze hun producten op die manier kunnen promoten, stelt de kapitein. 

Het kamp zal ook als logeergelegenheid verhuurd worden voor avontuurlijke toeristen. Volgens Sabajo is speciaal voor een troeli kamp gekozen, omdat het koel is onder zo’n kamp. “Bij de afgelopen marktdagen hebben we gezien hoe warm het kan zijn. We hebben ook gekozen voor een traditioneel kamp, omdat het uniek is. Troeli hoort bij onze cultuur.” Troeli is een palmsoort. De bladeren van deze troeliplant worden als dakbedekking gebruikt. 

De opening van het Troeli Kamp heeft op 30 juni plaatsgevonden. Tijdens deze gelegenheid waren onder andere aanwezig, Loreen Jubithana (directrice DDOI), ROS-minister Gracia Emanuel, Eric Wijngaarde (behoud bio cultuur) en Muriël Fernandes (voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden, VIDS). 

De marktdagen zijn sinds vorig opgestart, maar volgens de kapitein zullen de ondernemers zich nu moeten bundelen om de openingstijden vast te stellen. “Er lopen al voorbereidingen toe naar de eerste marktdag voor dit jaar, dat gehouden zal worden op 29 juli. Daarna gaan de ondernemers hun zaken verder regelen. Zo’n marktdag zou bijvoorbeeld maandelijks georganiseerd worden. Maar, dat moeten de ondernemers zelf bepalen. De openingsdagen zullen nog kenbaar gemaakt worden.”

Sabajo vertelt dat traditionele producten gemaakt van cassave, waaronder cassave broden, cassave water (waarmee peperwater/kadekra gemaakt wordt), verkrijgbaar zullen zijn op de markt. “Ook zal er klaargemaakte peperwater met vis of vlees op die dag worden verkocht. Maar, ook aardvruchten. En ook crafwerk, van kralen kettingen tot klederdrachten. We hebben ook mensen die kippen kweken en gerookte kip hebben. Dus alles wat de mensen doen om in hun levensonderhoud te voorzien, zal op de markt gebracht worden. Het staat dus voor elke kleine ondernemer open om producten ten verkoop aan te bieden.”

De kapitein stelt, dat ze op die manier klein ondernemerschap willen stimuleren om zo langzaam te werken naar zelfredzaamheid. “Als we kijken naar de economische situatie dan is het van belang dat wij gaan ondernemen. Hier in Matta is landbouw een van de belangrijkste ondersteuningspilaren in het sociaal leven en economische situatie van de mensen”, aldus Sabajo.

SK

error: Kopiëren mag niet!