Honduras en China starten onderhandelingen over vrijhandelsovereenkomst

De regeringen van Honduras en China zijn onderhandelingen gestart over een vrijhandelsovereenkomst (FTA) tussen de twee naties. De lancering van het handelsinitiatief volgt op het recente staatsbezoek van de Hondurese president Xiomara Castro aan China, waar 17 overeenkomsten werden ondertekend om uitwisselingen tussen verschillende sociaaleconomische sectoren te verbeteren. Dit bezoek markeerde ook de opname van Honduras in het Chinese Silk Road and Belt-project.

De onderhandelingen over vrijhandelsovereenkomsten werden officieel gelanceerd door middel van een virtuele ceremonie die werd bijgewoond door de staatssecretaris van het Bureau voor Economische Ontwikkeling van Honduras, Fredis Cerrato, en de Chinese minister van Handel, Wang Wentao. Wentao zei dat deze onderhandelingen de bilaterale handel zouden versterken en investeringen in meerdere sectoren zouden stimuleren.

De Chinese vice-minister van Handel is gepland voor een bezoek aan Tegucigalpa, de hoofdstad van Honduras, waar een eerste bijeenkomst zal plaatsvinden om de vrijhandelsovereenkomst te bespreken.

Tijdens het bezoek zullen beide partijen ook een lijst bekijken van prioritaire projecten voor mogelijke financiering uit China, waaronder energie-infrastructuurprojecten zoals dammen (El Tablón, Llanitos, Jicatuyo, Patuca II en Morolica) gericht op het verbeteren van de nationale energiematrix.

Er is ook belangstelling voor het verkennen van het idee van een interoceanische spoorlijn die de Stille Oceaan en de Caribische Zee verbindt via Hondurees grondgebied, en voor het opzetten van een containerterminal voor het land.

Honduras en China gingen op 26 maart diplomatieke betrekkingen aan, waarin Tegucigalpa het principe van één China erkende en de banden met Taiwan verbrak.

De onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst vormen een belangrijke stap in de richting van versterking van de economische samenwerking en handelsbetrekkingen tussen Honduras en China.

error: Kopiëren mag niet!