Hooggerechtshof Myanmar behandelt Suu Kyi hoger beroep deze week – bron

NAYPYIDAW, 3 juli – Het Hooggerechtshof in het door militairen bestuurde Myanmar zal deze week een beroep behandelen van voormalig leider Aung San Suu Kyi tegen twee van haar veroordelingen, zei een bron die bekend is met de zaak maandag, zoals de Nobelprijswinnaar vraagt om haar 33 jaar gevangenisstraf te verminderen.

De 78-jarige is veroordeeld voor een waslijst aan misdrijven, van opruiing en verkiezingsfraude tot meerdere gevallen van corruptie sinds het leger haar arresteerde tijdens een staatsgreep in februari 2021 tegen haar gekozen regering.

Suu Kyi’s bondgenoten en westerse regeringen hebben haar opsluiting veroordeeld als een toneelstuk van de junta om te voorkomen dat het populaire boegbeeld van Myanmar’s decennialange strijd voor democratie terugkeert.

Het Hooggerechtshof heeft aangekondigd dat het woensdag hoger beroep zal behandelen tegen de veroordeling van Suu Kyi wegens schending van de wet op de ambtsgeheimen en verkiezingsfraude. De bron, die weigerde te worden geïdentificeerd vanwege gevoeligheden over haar zaken, zei dat een beslissing twee maanden zou kunnen duren.

Een woordvoerder van de junta was niet direct bereikbaar voor bevestiging.

Het leger dringt erop aan dat beklaagden een eerlijk proces krijgen door een onafhankelijke rechterlijke macht, waarmee ze de kritiek van mensenrechtengroepen over de gevangenneming van meerdere leden van de pro-democratische beweging in geheime processen en de hervatting van executies na een decennialange onderbreking weerleggen.

Myanmar is verwikkeld in een conflict sinds het leger de macht greep op grond van niet-geadresseerde onregelmatigheden bij verkiezingen in november 2020 die Suu Kyi’s Nationale Liga voor Democratie (NLD) met een aardverschuiving wegvaagde.

De NLD ontkende fraude en is sindsdien samen met 39 andere partijen ontbonden wegens het niet inschrijven voor een verkiezing waarvoor de generaals nog geen datum hebben vastgesteld.

Activisten hebben er bij de junta op aangedrongen de verkiezingen niet te houden, en waarschuwden voor een intensivering van het bloedige geweld tussen het leger en een pro-democratische verzetsbeweging.

error: Kopiëren mag niet!