Het enige vliegdekschip van Rusland kan tegen het einde van 2024 weer in gebruik worden genomen – TASS

Het enige vliegdekschip van Rusland, de admiraal Kuznetsov, die een reeks vertragingen heeft opgelopen bij de reparatie, kan eind volgend jaar weer in de vaart worden genomen, meldde het staatspersbureau TASS dinsdag.

Het schip, gelanceerd in 1985, zou een refit ondergaan waardoor het in 2023 operationeel zou zijn.

“Volgens het aangepaste plan zouden de fabrieksproeven op zee van het vliegdekschip in het voorjaar van 2024 moeten beginnen”, meldde TASS, daarbij verwijzend naar een niet nader genoemde defensiebron.

“Als de tests zonder haperingen verlopen, kan het schip eind 2024 aan de vloot worden overgedragen. Mocht er tijdens de tests iets misgaan, dan is een verschuiving naar 2025 onvermijdelijk.”

In december 2019 kwam ten minste één militair om het leven en raakten 12 mensen gewond door een brand aan boord van het schip. Het voorgaande jaar liep het schade op tijdens reparatiewerkzaamheden toen het drijvende dok dat het vasthield zonk en een kraan op het dek neerstortte.

De koerier verwierf bekendheid in Groot-Brittannië in 2017 toen de toenmalige minister van Defensie Michael Fallon het het “schip van schaamte” noemde toen het door wateren dichtbij de Engelse kust voer en zwarte rook uitbrak.

error: Kopiëren mag niet!