De MSC Irina ’s werelds grootste containerschip

De MSC Irina heeft de krantenkoppen gehaald als ’s werelds grootste containerschip, met een indrukwekkende capaciteit van 24.346 TEU’s. Dit enorme schip, varend onder de Liberiaanse vlag, is in 2023 in de vaart gekomen en is ongeveer 399,9 meter lang met een gegoten breedte van ongeveer 61,3 meter.

Na succesvolle proefvaarten in februari onderging de MSC Irina de laatste werkzaamheden op de Zhejiang Zhoushan-scheepswerf en werd in maart te water gelaten. Onlangs begon het aan zijn eerste reis en maakte een opmerkelijke stop in de haven van Nansha.

Interessant is dat de MSC Irina een zusterschip heeft genaamd MSC Loreto, dat dezelfde laadcapaciteit en afmetingen deelt en ook onder de Liberiaanse vlag vaart.

Beide schepen maken deel uit van een serie van zes schepen die worden gebouwd door de Chinese Jiangsu Yangzijiang Shipbuilding Group. Deze nieuwe toevoegingen hebben innovatieve ontwerpelementen die gericht zijn op het verminderen van het brandstofverbruik. Opvallende kenmerken zijn onder meer propellers met grotere diameters en een systeem dat luchtbellen langs de romp genereert om de waterweerstand te minimaliseren. Daarnaast zijn de schepen uitgerust met hybride scrubbers, waarmee de uitstoot van kooldioxide met 3 tot 4 procent kan worden verminderd. De introductie van deze geavanceerde schepen betekent een engagement voor ecologische duurzaamheid in de scheepvaartindustrie.

error: Kopiëren mag niet!