Zeven Amazonelanden, waaronder Suriname, bundelen samenwerking in strijd voor behoud Amazone regenwoud

Zeven Amazonelanden hebben 30 juni tijdens een vergadering in São Paulo, Brazilië, tot versnelde samenwerking te komen tot behoud van het Amazone regenwoud, en de ontwikkeling van miljoenen mensen die er wonen. De vergadering werd bijgewoond door de ministers van Financiën van Brazilië, Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru en Suriname. De uitkomsten van de bijeenkomst worden op de Amazon Presidential Summit begin augustus in Belém, Brazilië, bekrachtigd door de presidenten.

De exploitatie van het Amazone regenwoud bereikt een punt waarbij de schade onherstelbaar wordt. Dat zal gevolgen hebben voor de hele aarde. Geld, kennis en samenwerking zijn nodig, zodat acties ondernomen worden om de schade een halt toe te roepen en het regenwoud te herstellen. De IDB is een belangrijke initiatiefnemer en heeft reeds $ 420 miljoen aan schenkingen en $ 1 miljard aan leningen geïnventariseerd.

Suriname was in São Paulo aanwezig met een delegatie onder leiding van minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning. De minister onderstreepte dat het regenwoud belangrijk is, maar ook de mensen die er leven. Financiële middelen voor behoud van het bos en de mensen moeten makkelijk toegankelijk en flexibel zijn, met zeggenschap voor lokale gemeenschappen. 

Sommige faciliteiten, zoals carbon credits, lijken erg aantrekkelijk maar zijn zo complex dat kleinere landen afhankelijk worden van brokers en deskundigen. Door samenwerking en het delen van kennis kunnen landen dat doorbreken. De minister pleitte verder voor een gezamenlijke langetermijnvisie, en coördinatie van internationale verdragen.

error: Kopiëren mag niet!