Minister Ramdin spreekt in marge Caricom-top met niet-residerende ambassadeurs van Ierland en Japan

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, BIBIS, heeft een ontmoeting gehad met de niet residerende ambassadeur van Ierland voor Suriname en de Caricom, Seán Hoy (zie foto top), en met de niet residerende ambassadeur van Japan voor Suriname, Matsubara Yutaka. De gesprekken vonden plaats in de marge van de Caricom-top in Port of Spain, Trinidad. 

De minister en ambassadeurs bespraken de relatie tussen de landen. 

Er bestaat een eeuwenoude band tussen Ierland en Suriname met de vestiging van Ierse plantage eigenaren, terug in de geschiedenis. Ierland kijkt uit naar de verbreding van de bilaterale relaties met Suriname. Minister Ramdin wil samenwerken met Ierland op het gebied van wetenschap, technologie en cyber. Voorts is er vanuit Ierland interesse voor ecotoerisme, groen en bosbeheer. Het Mangrove project is één van de gebieden waar interesse in getoond is. Ierland biedt ook beurzen aan voor Surinaamse studenten. 

Surinaamse honorair consul in Tokio

De Japanse niet-residerende ambassadeur sprak zijn dank uit aan de BIBIS-minister voor de inzet van de Surinaamse autoriteiten bij het redden van twee Japanse burgers. Een werd gered op zee door de Surinaamse Kustwacht, nadat er complicaties optraden door onweer op de Atlantische Oceaan. Ook heeft de Surinaamse politie ondersteuning geboden aan een Japanse burger die slachtoffer werd van roof in het grensgebied met Frans-Guyana. 

Het aanstellen van een Surinaamse honorair consul in Tokio, Japan, werd ook besproken door de twee zijden. Hierdoor zal de bilaterale relatie verder verdiept moeten worden. 

error: Kopiëren mag niet!