Wat is gedaan met aanbevelingen rapport presidentiële werkgroep Veiligheid Luchthaven Zorg en Hoop…

De presidentiële werkgroep Veiligheid Luchthaven Zorg en Hoop had woensdag 22 februari op het Kabinet van de President een onderhoud met president Chandrikapersad Santokhi en werd een rapport van de activiteiten sinds haar installatie aan de president overhandigd. 

De presidentiële werkgroep werd in mei 2022 geïnstalleerd met als opdracht een quick scan van de veiligheid rond het vliegveld Zorg en Hoop te maken en aanbevelingen te doen. Rajinderkoemar Panchoe was de commissievoorzitter.

“In het document zijn heel wat aanbevelingen gedaan”, sprak destijds de commissievoorzitter. Hij deelde mee, dat het ging om een aantal zaken die direct aanpak behoefden, mede in het belang van de veiligheid van de luchtvaartsector. Daarnaast waren er ook punten die op een later tijdstip aangepakt kunnen worden. “Als het gaat om de veiligheid zijn het zaken die binnen heel korte tijd verbeterd moeten worden”, benadrukte Panchoe. 

Hij merkte op dat er op de lange termijn geen gedegen onderhoud heeft plaatsgevonden bij de luchthaven Zorg en Hoop. “Daar zou wat meer aandacht aan besteed moeten worden.” 

President Santokhi zei ervan overtuigd te zijn, dat er een goed uitgewerkt rapport aan hem was overhandigd. Volgens het staatshoofd zal de regering het rapport doornemen. De deskundigen zouden waar nodig weer geraadpleegd worden als het gaat om invulling geven aan de aanbevelingen.

Rapport niet bekend bij hudig ROM-minister Dasai

Inmiddels is het juli en in een reactie aan de redactie van Dagblad Suriname laat minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu weten, het rapport ‘helaas’ niet te hebben gehad, maar dat hij “dit nagaat”. De kans is dan ook wezenlijk, dat er tot vandaag de dag niets is gedaan met de aanbevelingen in het rapport, terwijl sommige zaken binnen heel korte tijd verbeterd zouden moeten worden.

Minister Jubithana doet er het zwijgen toe

De redactie had minister Dasai ook benaderd met de vraag of hij bekend is met het feit dat kerosine opslagtanks geplaatst zijn aan de rand van het vliegveld en op slechts tientallen meters verwijderd van bewoonde bebouwing aan de Parastraat en of die tanks niet ver van bewoond gebied geplaatst zouden moeten worden. Ook werd hem de vraag gesteld of verplaatsing van het vliegveld naar een locatie aan de rand van de stad een issue is in regeringskringen. 

“Zeker mijn aandacht”

De heer Dasai reageerde hierop dat een en ander “zeker” zijn aandacht heeft en de issues gaat aanhalen bij zijn collega, minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme. 

Overigens heeft de redactie van Dagblad Suriname over het voorgaande ook bij herhaling minister Jubithana benaderd, maar geen enkele reactie is ontvangen. 

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat de kwestie vliegveld Zorg en Hoop aandacht krijgt. Zo besteedde de nieuwswebsite luchtvaartnieuws.nl in februari 2020 uitgebreid aandacht aan de problemen op het vliegveld. In haar destijds verschenen bericht werd aangestipt, dat de verwachting is dat het aantal vluchten de komende jaren naar en van vliegveld Zorg en Hoop fors zal toenemen, vanwege de belangrijke olievondsten voor de kust. Buitenlandse oliemaatschappijen maken al veelvuldig gebruik van Zorg en Hoop om personeel te vervoeren naar boorschepen voor de kust. Vliegveld Zorg en Hoop voldoet echter al jaren niet meer aan de minimale internationale standaarden voor brandveiligheid. Daarnaast is er nauwelijks sprake van onderhoud en beveiliging, zo berichtte luchtvaartnieuws.nl. 

“Bekend is bijvoorbeeld, dat vanwege goudmijnbouw in het binnenland gasflessen, brandstof en vloeistoffen voor de goudwinning worden vervoerd in het luchtruim boven bewoonde gebieden in de omgeving van het vliegveld.”

De vraag vandaag is in hoeverre er iets is gedaan met de aanbevelingen uit het rapport van de presidentiële commissie Veiligheid Luchthaven Zorg en Hoop dat op 22 februari werd aangeboden aan president Chandrikapersad Santokhi. Mogelijk kan een voorzichtige conclusie worden getrokken, dat daar waarschijnlijk, nog, niets mee is gedaan ondanks de ‘explosieve’ situatie op dit stadsvliegveldje. Daarenboven is het stilzwijgen van TCT-minister Albert Jubuthana veelzeggend en weinig goeds voorspellend.

PK

error: Kopiëren mag niet!