De missie van de Afrikaanse Unie in Somalië voltooit de eerste fase van haar terugtrekking

De Verenigde Naties hebben het mandaat van de Transition Mission van de Afrikaanse Unie in Somalië (ATMIS) met nog eens zes maanden verlengd nadat de eerste fase van haar terugtrekking en de overdracht van verantwoordelijkheden aan het Somalische leger met succes was afgerond

In een op 27 juni aangenomen resolutie heeft de VN-Veiligheidsraad de machtigingen van ATMIS verlengd tot 31 december 2023.

Het mandaat van de missie omvat onder meer het ondersteunen van vrede en veiligheid in Somalië en het helpen van de regering bij het tegengaan van de jihadistische groepering Al Shabab.

De Veiligheidsraad riep de Afrikaanse Unie (AU) ook op om de tweede fase van terugtrekking in gang te zetten, met als doel een maximum van 14.626 geüniformeerde personeelsleden op de grond van 1 oktober tot 31 december.

ATMIS heeft aangekondigd dat het al zeven militaire bases heeft overgedragen die voorheen door de AU-missie werden beheerd, waardoor eind juni 2.000 soldaten kunnen vertrekken.

De meest recente bases die werden overgedragen waren Aljazeera 1 in Mogadishu, onder controle van Keniaanse troepen, en Gherille in de regio Gedo, bestuurd door Oegandese soldaten.

ATMIS verving de AU-missie (AMISOM) in maart 2022. Het bestaat uit ongeveer 20.000 personeelsleden, voornamelijk uit Oeganda, Burundi, Kenia, Djibouti en Ethiopië, met een focus op de strijd tegen Al Shabab

error: Kopiëren mag niet!