Russische invasie: Situatierapport dag 492
DOOR PHIL BAINBRIDGE

30 juni 2023 – De VS overwegen om Oekraïne te voorzien van clustermunitie – verboden in meer dan 120 landen – om hun tegenoffensief tegen ingegraven Russische posities op te voeren.

Human Rights Watch heeft bewijs geleverd van het willekeurige gebruik door Oekraïense troepen van verboden antipersoneelmijnen tegen Russische troepen. Oekraïne heeft zelf het internationale verdrag geratificeerd dat hen in 2005 verbiedt, hoewel Rusland zich niet bij het verdrag heeft aangesloten.

In de buurt van de kerncentrale van Zaporizhya houdt Oekraïne kernrampenoefeningen te midden van beschuldigingen dat Rusland een “terroristische” aanslag plant waarbij straling vrijkomt.

In Rusland heeft het Kremlin geweigerd de verblijfplaats bekend te maken van legergeneraal Sergei Surovikin – die volgens de Amerikaanse inlichtingendienst op voorhand op de hoogte was van de opstand van de Wagner-groep – en die ervan wordt verdacht door veiligheidsdiensten te zijn vastgehouden voor ondervraging. Surovikin was een van de meest gerespecteerde generaals van Rusland en had eerder het bevel gevoerd over de Russische strijdkrachten in Oekraïne.

error: Kopiëren mag niet!