Nog geen besluit over verhoging gasprijs

Er is nog geen besluit genomen over de verhoging van de prijs van kookgas. Deze kwestie is wel binnen de regering besproken. Een besluit dringt zich wel op.

Onlangs heeft minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) gezegd dat met de huidige consumentenprijs de duurzame levering van gas door de Energie Bedrijven Suriname (EBS) niet gegarandeerd is. Voor de 28 lbs gasbom, het meest gebruikte door huishoudens, subsidieert de EBS een bedrag van SRD 500.  Dat geld wordt betaald uit de inkomsten uit de stroomverkoop. Geld dat beter gebruikt kan worden voor de aankoop van brandstof voor stroomopwekking en of de aankoop van stroom van de Afobaka hydrocentrale, zei de NH-minister. Zoals het er nu met de gasprijs voor staat, wordt een ieder gesubsidieerd. 

De overheid heeft reeds meerdere malen aangegeven dat overgestapt zal worden naar subjectsubsidie. Slechts huishoudens die daarvoor in aanmerking komen zullen worden gesubsidieerd.

In het recente rapport van de EBS Tarieven Commissie wordt voorgesteld om het gasbedrijf Ogane n.v als onderdeel van de bedrijfsvoering van EBS, af te stoten. Door het niet aanpassen van de gasprijs lijdt Ogane jaarlijks een verlies van boven de SRD 80 miljoen per jaar. Uit de cijfers is gebleken, dat het electriciteitsbedrijf binnen EBS in de jaren 2017, 2018 en 2019 winst heeft geboekt.

Doordat de verliezen van het gasbedrijf Ogane n.v moeten worden gedekt, heeft dit geresulteerd in jaarlijkse verliezen van boven de SRD 20 miljoen van de EBS. Jaarlijks wordt gemiddeld een bedrag van USD 21 miljoen besteed voor de import van gas. Maandelijks subsidieert de EBS een bedrag van gemiddeld USD 2 miljoen om de verkoopprijs van gas op het huidig niveau te houden. Dat is sinds jaar en dag zo. De subsidie is voor de EBS niet langer houdbaar.

SS.

error: Kopiëren mag niet!