Nederlandse ambassadeur in Suriname: Suriname moet meer doen tegen drugssmokkel

Deze niet-opmerkelijke uitspraak deed de Nederlandse ambassadeur in Suriname tijdens een werkbezoek aan de Nederlandse havenstad Rotterdam. Hij en andere Nederlandse ambassadeurs in een paar landen  op het Zuid-Amerikaanse continent waren in de Nederlandse havenstad voor een werkbezoek.

De Nederlandse ambassadeur stelt dat Suriname meer kan doen om de illegale import van drugs in Nederland in te dammen, waarvan bekend is dat deze hun weg vinden naar Europa.

Hoewel de ambassadeur een punt heeft, schiet hij tekort wanneer hij verwacht dat de Surinaamse regering het gebied in staat is te bewaken om drugs buiten het land te houden.

Nederland, met haar meest geavanceerde technologie en financiële middelen, is niet in staat haar eigen grondgebied te beschermen tegen drugs, welke oppervlakte vijf keer kleiner is dan Suriname. Daarom is het onmogelijk om dit van Suriname te verwachten.

Er zijn schattingen dat de illegale drugsmarkt in Nederland jaarlijks tussen de €2 miljard en €4 miljard waard kan zijn.Maar de meeste drugs naar Nederland komen niet van Suriname, maar eerder uit andere landen, zoals Marokko voor hasj, Colombia voor cocaïne en Zuidoost-Azië voor xtc.

De haven van Rotterdam is een belangrijk knooppunt voor goederen die vanuit de hele wereld aankomen. Dit maakt het een aantrekkelijke bestemming voor drugssmokkelaars die hun product naar Europa willen brengen. Daarnaast maken de beschikbaarheid van grote hoeveelheden contant geld en de aanwezigheid van georganiseerde misdaadgroepen Rotterdam tot een ideale locatie voor drugshandelaren. In Nederland opererende georganiseerde misdaadgroepen zijn onder meer de Albanese maffia, de Turkse maffia, de Armeense maffia en de Chinese triaden. Bovendien zijn internationale drugskartels zoals het Sinaloa-kartel, het Colombiaanse Cali-kartel en het Mexicaanse Juarez-kartel aanwezig in Nederland.

Uiteindelijk wenst niemand in Suriname, dat het land wordt aangemerkt als drugs doorvoerland, maar de grote landen waar de drugsgebruikers zitten, kiezen Suriname als doelgroep, omdat het land niet bij machte is een effectieve tegenreactie te geven.

Als men een land als Brazilië zo openlijk zou bespreken, zouden er direct diplomatieke gevolgen zijn voor het land. Aangezien Brazilië een machtig land in Zuid-Amerika is. De Nederlandse investeringen zouden direct in gevaar komen, en dat zou ten koste gaan van de Nederlandse economie. De Nederlanders weten als goede zakenmensen wanneer ze eieren voor hun geld kiezen. Het is wel een feit dat drugs een maatschappij corrumpeert en eerlijke concurrentie te niet doet.

De drugs consumerende landen zouden meer moeten investeren door hun bevolking te leren het schadelijke product niet te kopen. Zolang er consumenten zijn, zullen er drugsproducenten  zijn.

Drugs, voornamelijk cocaïne, geeft 400% winst. Daartegen is geen enkel landbouwgewas opgewassen, dat winstcijfers haalt. Volgens de Verenigde Naties was de markt voor drugs in de jaren zeventig van het vorige millennium al goed voor 445 miljard dollar. De totale waarde nu wordt geschat op minimaal 500 miljard dollar per jaar, wat meer is dan de beroemde Fortune 500 bedrijven in de VS samen genereren.

error: Kopiëren mag niet!