Blijf niet achterom kijken

De Keti Koti dag nadert. Normaal wordt deze dag herdacht met feesten, eten en drinken. Maar dit keer komt er iets extra bij. We worden in de media doodgegooid met het slavernijverleden. Het ene na het andere gruwelverhaal, vergezeld van gruwel plaatjes over onze voorouders verschijnt in de media. Een goede bijdrage aan de geschiedenis en toch schuilt er een gevaar in. De manier waarop de feiten worden opgesomd, kan haat zaaien.

Men verwijt, eist en praat over vergoedingen. Het is geld, geld en nogmaals geld wat de klok slaat. De verwijten aan het adres van Nederland zijn steeds hetzelfde: “Nederland heeft veel gehaald uit zijn koloniën en zich daarmee verrijkt.” Men focust zich alleen op dat stukje. Wie verder kijkt zal zien, dat Nederland zich heeft opgebouwd met behulp van dat geld en daardoor duizenden Surinamers kon opvangen. Men kon ze voorzien van huizen, werk, sociale steun, medische zorg en vooral studiemogelijkheden bieden, die Suriname ze niet kon bieden. Velen hebben gebruikgemaakt van deze mogelijkheden en hebben gestudeerd. Ook hebben deze Surinamers in Nederland bij elke crisis, de Surinamers in het thuisland kunnen ondersteunen. Nederland heeft in de loop der jaren Suriname vaak financieel geholpen en ook na de onafhankelijkheid heeft Suriname miljoenen ontvangen. De vraag is, wat heeft Suriname met dat geld gedaan? Is dat geld in de ontwikkeling van het land gestopt of verdwenen in eigen zakken? 

Vroeger voerden landen oorlog met het doel zich koloniën toe te eigenen, die hen van spullen konden voorzien. Het was een primitieve, ongeciviliseerde levenswijze. Gelukkig gaat alles er nu geciviliseerder aan toe, volgens wetten en regels. De huidige Nederlandse regering had part nog deel aan al die verschrikkingen. Het waren hun voorouders die zich hebben misdragen t.a.v. onze voorouders. Toch heeft de huidige regering zijn verantwoordelijkheid genomen en excuses aangeboden en financiële tegemoetkomingen gecreëerd. De nazaten moeten dit gebaar waarderen en geen wrok over het verleden blijven koesteren. What’s done is done. What’s gone is gone, just move on!                                                

Echter, velen blijven stilstaan, verwijten maken en geld eisen. Het verleden kan niet worden teruggedraaid, maar we kunnen wel leren van het verleden en ons inzetten voor de toekomst. Wees gewoon dankbaar voor wat je nu hebt en bouw daarop voort. Blijf geen verwijten maken over het verleden, but let go!  Letting go is not the end, it is the beginning of a new life.

Nog een veel gehoord verwijt is, dat onze voorouders tot slaaf zijn gemaakt en zeer mensonwaardig zijn behandeld. Dat klopt, maar wat men steeds vergeet erbij te vertellen is dat de zwarte mens in Afrika zijn eigen mensen als slaaf heeft verkocht aan de blanken. De blanken hebben daar gebruik van gemaakt en dat proces voortgezet. Hun eigen bijdrage hieraan was de mensonwaardige behandeling van hun slaven.

In het huidige Nederland komen er allerlei situaties aan het licht die aangeven dat er nog steeds wordt gediscrimineerd. Dit zijn feiten maar de hamvraag is hoe gaan we ermee om? Er zijn mensen die boos worden, schelden en eisen stellen. Velen proberen het op de ‘geciviliseerde’ manier aan te pakken en kiezen ervoor om de blanke Nederlander op te voeden. Men wil gesprekken voeren in de hoop dat degene die zich schuldig maakt aan discriminatie, zal inzien dat hij verkeerd bezig is. Dit laatste is een mooi initiatief, maar ik betwijfel of het zin heeft. Blanken die willen discrimineren zullen het altijd blijven doen. Dit stamt uit de slaventijd. Er waren blanken die hun slaven goed behandelden, maar er zaten ook een paar wrede tussen die mensonwaardig bezig waren. Ook nu lopen er goede en wrede blanken rond. Verspil dus geen tijd en energie aan het veranderen van de blanke maar werk aan jezelf. If they don’t appreciate what you bring at the table, let them eat alone.

Elk mens (ook de kleurling) kan er zelf voor zorgen dat hij met respect wordt behandeld en niet wordt gediscrimineerd, door zich te scholen en zelfredzaam te zijn. De blanke heeft zich nu eenmaal in het hoofd gezet dat de kleurling dom is, niet veel weet en niet zelfredzaam is, dus waant hij zich boven de kleurling. 

Jij kan laten zien dat deze vooroordelen niet kloppen door je sterk en goed geschoold te presenteren. Breek die kettingen, blijf niet hangen in het verleden, stop met verwijten en zet je in voor een betere toekomst. Blijf je geest positief voeden en vergeef vooral.  You can’t start the next chapter of your life if you keep re-reading the last one.

Discrimineren is eigenlijk neerzien op de ander, de ander als minderwaardig beschouwen. Er zijn mensen (blanke en zwarte) die dit plaatje waarmaken door de manier waarop ze zich presenteren. Ze bedenken allerlei smoesjes om niet te werken, ze trekken liever sociale steun en lopen alsmaar te klagen en te verwijten. Ze krijgen dan wel hulp maar geen respect. Bij een blanke Nederlander wordt deze parasiterende houding eerder geaccepteerd dan bij een zwarte.                                                                                                             

Niet alleen in Nederland, maar ook in Suriname presenteren mensen zich op zo’n beschamende manier. Ze willen zich niet scholen, lopen te klagen en te verwijten en profiteren van de staat. Ook hier kijkt men op ze neer en gaat men ze liever uit de weg. Dit is dus niet alleen een kleurlingen probleem.                                                                                                           

Hoe de ander over je denkt en hoe hij jou behandelt, hangt  dus van jezelf af. Respect en een gelijkwaardige behandeling kan jij afdwingen door de manier waarop jij je in de samenleving presenteert. Draag jij je steentje bij of ben je een parasiet.

“Just because the past taps you at your shoulder, doesn’t mean you have to look back.”

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!