Olierijke monarchieën in de Golf, waaronder Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), maken actief gebruik van hun rijkdom om invloed te verwerven in de regio van de Stille Zuidzee, volgens analisten die zijn geïnterviewd door AFP.
Gedreven door de wens om hun reputatie als bijdragers aan wereldwijde klimaatproblemen tegen te gaan, hebben Saoedi-Arabië en de VAE financiële middelen en aandacht gericht op kleine, kwetsbare en schuldenrijke landen in de Stille Oceaan, waar de bezorgdheid over de stijgende zeespiegel aanhoudt.
Emirates heeft sinds 2015 meer dan 50 miljoen dollar geïnvesteerd in infrastructuurprojecten op de eilanden in de Stille Oceaan, met de nadruk op initiatieven voor hernieuwbare energie.
Projecten die door Emirati-investeringen worden gefinancierd, zijn onder meer een windmolenpark in Samoa, een waterreservoir op de Marshalleilanden en zonne-energieprojecten in Kiribati, Tuvalu en de Salomonseilanden.
Saudi-Arabië heeft diplomatieke banden met verschillende landen in de Stille Oceaan, zoals Tuvalu, Fiji, Tonga, Vanuatu en de Cookeilanden.
Het heeft met name een nauwe relatie ontwikkeld met de Salomonseilanden en heeft financiële steun verleend van 8 miljoen dollar voor het hosten van de Pacific Games.
Naast hun financiële investeringen proberen de Golfstaten sterke diplomatieke betrekkingen in de regio op te bouwen, vergelijkbaar met een verkleinde versie van China’s Belt and Road Initiative.
Deze inspanningen weerspiegelen hun evoluerend buitenlands beleid en hun streven naar een meer prominente internationale rol.
Deskundigen suggereren dat, hoewel financieel gewin misschien niet het belangrijkste motief is, de Golfstaten ernaar streven om diplomatieke partners te vinden die zich in de toekomst zullen aansluiten bij hun belangen.
Ondanks hun kleine bevolking en beperkte economische macht hebben de eilandnaties in de Stille Oceaan een aanzienlijke diplomatieke invloed, met 12 van de 55 stemmen in de regio Azië-Pacific bij de Verenigde Naties.