Oud-profvoetballer Radjin de Haan vijf jaar de cel in voor drugshandel

Oud-profvoetballer Radjin de Haan (53) uit Haarlem is woensdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor drugsbezit en handel in verdovende middelen. De hechtenis van De Haan was geschorst, maar hij moet meteen terug naar de gevangenis, zo berichten diverse Nederlandse media. Het vonnis is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De Haan was in het verleden profvoetballer bij Telstar en FC Eindhoven. Maar, hij werd vooral bekend als een van de slechts elf overlevenden van de SLM-vliegramp in 1989 in het regenwoud van Suriname vlakbij de nationale luchthaven bij Zanderij. Negen bemanningsleden en 167 van de 178 passagiers kwamen om. De meeste teamgenoten van het Kleurrijk Elftal overleefden het niet. 

Zijn hart bleef bij het voetbal, als trainer ging hij bij meerdere clubs aan de slag. In 2021 was dat EDO in Haarlem, waar ook zijn medeverdachten Maurits V. en Mitch T. speelden.

Tijdens de behandeling van de strafzaak zei de verdachte, dat hij niets te maken had met drughandel. Hij huurde slechts auto’s voor zijn medeverdachten, bracht zo nu en dan een pakket voor ze weg, en stelde zijn zolder ter beschikking als opslagruimte. Maar waarvoor, dat beweerde hij niet te weten.

Volgens zijn advocate was hij hooguit “naïef of stupide”, maar dat is niet strafbaar. De rechtbank dacht er anders dus kennelijk toch wat anders over. De Haan  had volgens de rechtbank een prominente en faciliterende rol bij het opslaan en versturen van drugs. Medeverdachte Maurits V. kreeg eveneens vijf jaar gevangenisstraf, en Mitch T. twee jaar.

error: Kopiëren mag niet!