Suriname heeft met Gloria de Mees nieuwe commissaris binnen IACHR

Tijdens de 53e Algemene Vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Washington DC, VS, zijn vrijdag 23 juni verkiezingen gehouden voor leden van verschillende organen, die hun functies op 1 januari 2024 zullen aanvangen.

Onder die organen was onder andere de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACR).

Mr. Gloria de Mees is gekozen tot commissaris van de IACHR voor de periode 2024-2027. Het is voor het eerst dat een Surinamer gekozen is als commissaris van dit belangrijke orgaan. De Mees werd met kandidaten van Argentinië, Guatemala en Guyana gekozen. Zij is docente aan de Daculteit der Juridische Wetenschappen en mensenrechten deskundige.

De redactie van Dagblad Suriname heeft geprobeerd om De Mees te benaderen, maar die is vanwege drukke werkzaamheden nog niet ingegaan op de vragen die gesteld zijn. 

Suriname en het IACHR

Suriname kan bijdragen aan de IACHR door aanbevelingen te doen voor de verbetering van de bestaande regelgeving met betrekking tot mensenrechten, door haar eigen mensenrechtensecretariaat te versterken en door deskundigheidsuitwisseling met andere lidstaten te bevorderen. Daarnaast kan Suriname haar kennis over mensenrechten door middel van technische samenwerking met andere lidstaten delen en relevante richtsnoeren implementeren om de rechten van haar bevolking te beschermen.

Het is belangrijk voor Suriname om zich te committeren aan de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie van de OAS, omdat het een forum voor dialoog creëert dat landen in staat stelt om gezamenlijk te werken aan kwesties met betrekking tot mensenrechten. Hierdoor kunnen landen de nodige politieke en technische samenwerkingen smeden die nodig zijn om de rechten van mensen te verdedigen. Daarnaast biedt de commissie Suriname de mogelijkheid om proactief te reageren op mogelijke mensenrechtenschendingen, waardoor de toegang tot recht en vrijheid in het land kan worden vergroot.

error: Kopiëren mag niet!