Een vrouw als president van de Republiek Suriname

Tijdens een onderhoud met politicus Angelique del Castilho werd haar stamboom nagegaan. De achternaam Del Castilho doet vermoeden, dat Joods-Portugees bloed door haar aderen stroomt. Castilho: “Ik heb ook creools, inheems, Hollands en andere wortels.”

Ras Surinaamse

Dat de creoolse Angelique zich onderscheidt door erfelijke eigenschappen van een aantal, zo niet alle in Suriname voorkomende bevolkingsgroepen, maakt haar tot een ras Surinaamse.

Dyadya

Aangezien Angelique bij de geboorte de intelligentie, de schoonheid, het karakter kortom, eigenschappen van alle Surinaamse bevolkingsgroepen heeft meegekregen, maakt van haar een dyadya Sranan uma. Het toppunt van integratie (eenheid) waar Suriname zo naar hunkert, is biologische integratie. Del Castilho voldoet aan deze maatstaaf. 

Presidentskandidaat

Aan politica Del Castilho werd gevraagd of het een goed idee is om een vrouw in de functie van president van de Republiek Suriname te plaatsen. Er werd met stemverheffing geantwoord: “Ja.”

Ter herinnering werd aangehaald, dat de Joods-Surinaamse sociaaldemocrate Grace Schneiders-Howard, de eerste vrouw was die volgens termen van de toen geldende census- en capaciteitskiesrecht het lidmaatschap verwierf van de Koloniale Staten. Vrouwen hadden toen nog geen stemrecht. Het waren dus mannen die haar verhieven. Wat aangeeft dat ze een kei was.

Een vrouw als president

Geprikkeld door de conversatie werd besloten om meerdere personen van verschillende rangen en standen, uit stad en district te horen over vrouwen in de politiek. De gesprekken werden toegespitst op: een vrouw als President van Suriname.

Tijdens gedachtewisselingen hadden wij het met geschiedkundigen over de bijzondere verkiezing van Grace Sneijders Howard tot lid van de Koloniale Staten: “Vrouwen hadden toen volgens de census- en capaciteitskiesrecht nog geen kiesrecht. In 1948 kwam het kiesrecht, dat niet voor vrouwen gold. In 1963 (honderd jaar na de afschaffing van de slavernij) verwierven vrouwen stemrecht.”

Vrouwelijke leiders

“Vanaf de slaventijd hebben vrouwen zich geprofileerd als strijders tegen onrecht. Vrouwen hadden een verantwoordelijke en belangrijke plaats onder de loweman. Dan hebben wij het niet alleen over de teleurgestelde moeder van Boni, die haar zoon verwekt met een blanke slaveneigenaar opvoedde, mentaal klaarstoomde en peperde tot verzetsstrijder.”

“Het was een strijd in de geest. Vrouwen met een zienersgave stonden op en manifesteerden zich als priesteressen, die zich ontfermden over de hele gemeenschap. De gezondheidszorg was in hun handen. Mensen, planten, dieren werden met behulp van de kracht van de natuur en alle andere schepsels genezen. Ceremonies en rituelen brachten de connectie met de natuur tot stand. Deze genezingstraditie werd een manier van leven.”                                                                                                                       

Zalving

“De priesteressen profeteerden en spraken orakelspreuken uit. Hun spirituele wijsheid werd geroemd. Deze dresi umas zalfden de manschappen die ten strijde trokken tegen de soldaten van de koloniale overheersers, zodat zij niet getroffen, gewond of gedood zouden worden door de wapens van de tegenstander.”

Matriarchaat

“Vanaf de slaventijd hebben vrouwen zich ingezet om een beter bestaan te bewerkstelligen. De Surinamers van Afrikaanse afkomst hebben een maatschappijvorm waarin vrouwen en vrouwelijke cultuur, met name op basis van hun moederschap, domineren.”

“Vrouwen die zich in de twintigste eeuw ontpopten als leiders kwamen uit alle lagen van de samenleving. Inheemsen, Afrikanen, Hindostanen, Javanen, Joden, Chinezen en Libanezen emancipeerden elk op hun eigen manier. Het waren geen feministen. Er werd niet gestreefd naar een gelijkwaardige behandeling van vrouwen ten opzichte van mannen, zoals dat zich vandaag voordoet.”

Gender

“Onder hen bevonden zich volksvrouwen, middenklassers, dochters van plantage-eigenaren, hooggeschoolden, doktoren, tandartsen en meer goed volk, met een sociaaldemocratische inborst. Uit liefdadigheid ontstonden er verenigingen en organisaties die uitgroeiden tot politieke bewegingen, die deelnamen aan verkiezingen. Een evenredige genderverhouding was geen issue.”

“De deelname van vrouwen aan de politiek neemt toe. Tegenwoordig gaat het vooral om een juiste vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek en bestuurlijke functies. Het is een nieuwe generatie in de politiek.”

Capabele vrouwen

Uit gesprekken blijkt, dat vrouwen een vrouw als president wel zien zitten.  Vertegenwoordigers van vrouwenorganisaties en politieke partijen, zijn van oordeel dat er voldoende capabele vrouwen zijn die het presidentschap kunnen bekleden.

Recht tot toegang tot politieke besluitvorming op lokaal, regionaal en nationaal niveau wordt als een fundamenteel mensenrecht beschouwd. Het is een kwestie van rechtvaardigheid. In Suriname maken vrouwen de helft van de bevolking uit.

Gendergelijkheid

Meer gendergelijkheid een betere man-vrouwverhouding in de politiek is gunstig voor de hele samenleving. Een gelijkere man-vrouwverdeling in de politiek, betekent een betere vertegenwoordiging van de bevolking.

Steeds meer fanatieke vrouwen zijn de mening toegedaan dat positieve discriminatie tegen de man verantwoord is bij de verkiezing tot een vrouw tot president. De leuzen zijn: Een vrouw als lijsttrekker, stem op de vrouw.

Tot zover voor het moment.

(Bijschrift foto: De buste van Sophie Everdine Redmond is weggemoffeld op het complex van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De waardigheid van volksheld Redmond, feminist, voorvechter tegen armoede, onderdrukking en andere misère wordt hierdoor verduisterd.)

HD

error: Kopiëren mag niet!