Wat heeft hogere waarde, de mens of een dier?

Religies stellen binnen hun eigen interpretatie, dat de mens superieur is ten opzichte van dieren. De beste creatie is de mens en het leven van de mens.

Onlangs was in Dagblad Suriname te lezen, dat een pitbull een vrouw die geïdentificeerd werd als een dak- en thuisloze vrouw, heeft gebeten met als gevolg dat de vrouw overleed Ook werd gemeld, dat de vrouw zich zonder toestemming had begeven op een particulier terrein waar deze pitbull zich op bevond.

Een pitbull is een sterk gebouwd hondenras en heeft brede schouders, stevige nek, korte haren en een gespierd uiterlijk. Ze zijn vaak zeer intelligent en zeer trouw aan hun eigenaar. Pitbulls zijn meestal actief bewegende, energieke honden die grote bedrijvigheid en spel kunnen hebben. Hoewel de meest voorkomende pitbull kleur bruin of bruin met witte markeringen is, kan de kleur  variëren van lichtgrijs tot bijna zwart.

Nu wordt in discussies op met name social media gesteld, dat de vrouw zich niet zonder toestemming had mogen begeven op het terrein. Maar, kan dan of mag die pitbull dan die vrouw aanvallen en bijten met haar dood tot gevolg?

Wettelijk is de eigenaar aansprakelijk voor zijn hond en moet daaruit voortvloeiende dan ook de verantwoordelijkheid dragen voor het gedrag van zijn pitbull, ook voor het overlijden van de vrouw.

Ook is er een opvatting, dat de vrouw zonder toestemming op het perceel is gegaan en dat dat dan de verantwoordelijkheid zou plaatsen bij haar. Er is in Suriname geen regelgeving welke dieren, die agressief gedrag vertonen, als huisdier gehouden mogen worden.

In Engeland mogen in sommige landstreken geen pitbulls gehouden mogen worden. In andere gevallen waar deze honden slachtoffers hebben gemaakt zijn ze afgemaakt. Men verkiest de waarde van de mens boven een dier.

Overigens, het is absoluut niet zo dat er ‘dodelijke honden’ zijn, zoals de hondenrassen pitbull en rottweiler. Het zijn eigenaren die de dieren gevaarlijk en agressief maken. De honden worden hier veelal ingezet als waakhonden en niet als speelkameraadjes en daartoe bewust getraind om agressief gedrag te vertonen. Pitbulls en rottweilers zijn in essentie heel lieve honden. In het geval van de door een pitbull doodgebeten vrouw is de eigenaar van het dier daarvoor volledig verantwoordelijk.

De politie en het Openbaar Ministerie zijn nog niet uitgekomen met een persbericht over de uitslag van het onderzoek in deze kwestie. 

Wat heeft meer waarde- de mens of een dier?

error: Kopiëren mag niet!