Minister Ramdin spreekt 53e OAS General Assembly toe

Van 21 juni tot en met 23 juni vindt de 53e Algemene Vergadering (AV) van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) plaats in Washington DC. Op donderdag 22 juni vonden, onder andere, de plenaire sessies plaats waarbij minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking de AV toesprak. 

In zijn toespraak zei Ramdin onder meer, dat niet alleen tijd is om rapporten, resoluties en verklaringen te behandelen, maar om de kernnormen en -waarden te versterken, waar de OAS voor staat.

“Democratie, duurzame ontwikkeling, multidimensionale veiligheid en mensenrechten zijn de vier pijlers die de kern vormen van de OAS-cultuur”, sprak de bewindsman, “Als we die kernwaarden verliezen, zal de OAS waarschijnlijk haar belangrijkste bestaansreden hebben verloren. We moeten ons er ook toe verbinden om te herzien hoe de OAS in concrete termen op deze pijlers handelt, aangezien de wereld evolueert en enorm is veranderd.”

De minister hield zijn gehoor ook kele van de dringende issues voor waar de regio mee te kampen heeft, zoals klimaatverandering dat voor vele kleine lidstaten een existentiële bedreiging vormt en hij gaf aan dat Suriname de resolutie over verbeterde toegang tot klimaatfinanciering van harte ondersteunt. 

Tijdens zijn toespraak benadrukte minister Ramdin enkele van de resoluties die een dag eerder waren aangenomen, zoals de resolutie ter herdenking van de 50e verjaardag van de staatsgreep in Chili; de hemisferische erfenis van voormalig Secretaris-Generaal van de OAS, João Clemente Baena Soares; de herdenking van de nalatenschap van Jimmy Carter bij het bevorderen van mensenrechten en democratie in Amerika. 

Tot slot kondigde Ramdin aan dat het hem een genoegen was om Paramaribo, in naam van president Chandrikapersad Santokhi, aan te bieden als locatie voor de 54e Algemene Vergadering van de OAS in 2024 en dat Suriname, als een van de drie koolstof-negatieve landen in de wereld en hoge graad van bebossing, de AV zal verwelkomen indien het aanbod wordt geaccepteerd door de vergadering.

error: Kopiëren mag niet!