VN voegt Rusland toe aan lijst van schande voor het doden van kinderen in Oekraïne

De VN heeft Rusland toegevoegd aan de lijst van wereldwijde overtreders voor het doden van kinderen in Oekraïne. De VN hebben geverifieerd dat de Russische strijdkrachten en gelieerde groepen in 2022 136 kinderen hebben gedood en 518 kinderen hebben verminkt. Ze hebben ook 480 aanvallen uitgevoerd op scholen en ziekenhuizen en 91 kinderen gebruikt als menselijk schild.

De VN hebben ook vastgesteld dat de Oekraïense strijdkrachten in 2022 80 kinderen hebben gedood en 175 kinderen hebben verminkt. Ze hebben ook 212 aanvallen uitgevoerd op scholen en ziekenhuizen.

De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, zei dat hij “bijzonder geschokt” was door het grote aantal kinderen dat door de Russische strijdkrachten werd gedood en verminkt. Hij zei ook dat hij “bijzonder verontrust” was door het grote aantal van dergelijke misdrijven tegen kinderen door de Oekraïense strijdkrachten.

Rusland heeft ontkend zich op burgers te hebben gericht sinds het op 24 februari 2022 Oekraïne binnenviel.

Het VN-rapport bevestigde ook de ontvoering van 91 kinderen door Russische strijdkrachten; ze werden vervolgens allemaal vrijgelaten. Het rapport verifieerde ook de overdracht van 46 kinderen vanuit Oekraïne naar Rusland.

Moskou heeft geen geheim gehouden van een programma waarmee het duizenden Oekraïense kinderen naar Rusland heeft gehaald, maar presenteert het als een humanitaire campagne om weeskinderen en kinderen die in het oorlogsgebied zijn achtergelaten te beschermen.

error: Kopiëren mag niet!