Jaguars verhuizen noodgedwongen naar bewoond gebied


Videobeelden waarop een moeder jaguar met enkele welpen te zien is gaan momenteel viraal. De groep zou zich ophouden in de omgeving van Saramacca. Suriname is een land met een rijke biodiversiteit. Een van de dieren in onze bossen is de jaguar, de wetenschappelijke naam is Panthera onca en de volksmond wordt het dier ’tigri’ genoemd.

Jaguars zijn de grootste van de katachtigen die voorkomen in de Amerikaanse tropen en subtropen en staan aan de top van de voedselketen. Simpelweg, omdat de jaguar geen natuurlijke tegenstanders kent. Vandaar dat de jaguar ook wel de ‘koning van het bos’ wordt genoemd. De jaguar kan zowel op het land als in het water prooien uitschakelen waardoor ze gezien worden als een van de meest succesvolle roofdieren in Noord- en Zuid-Amerika. Behalve goede zwemmers, zijn Jaguars ook goede klimmers.

Spanningsveld
Over het algemeen heerst er ontzag, maar ook vrees voor de jaguar. Mensen zien deze dieren als gevaarlijk. De mens vormt daarom wel een bedreiging in het voortbestaan van de jaguar. In dichtbevolkte woongebieden is het raadzaam om alert te zijn, omdat vrijwel elk roofdier in staat is om een mens aan te vallen. Toch is een mens niet het eerste waar een jaguar aan denkt om aan te vallen.  De jaguar leert op jonge leeftijd jagen op prooidieren als herten, konijnen, pingo’s, pakira’s en een reeks van andere zoogdieren. Een van de meest geduchte tegenstanders van de jaguar is de reuzenmiereneter beter bekend als de Tamanua. De Tamanua kan met zijn vlijmscherpe klauwen een jaguar dodelijk verwonden.  

Jaguars zijn een beschermde diersoort in Suriname en in veel andere landen. Ze worden geclassificeerd als ‘beschermd’ door de IUCN (Internationaal Unie voor Natuurbescherming) Red List, wat betekent dat het illegaal is om op ze te jagen of te verstoren. Er zijn veel wetten en strategieën opgesteld om ervoor te zorgen, dat jaguars niet uitsterven en dat hun leefgebieden intact blijven. De spanning tussen mens en dier zal echter blijven, omdat vaak de juiste kennis over dieren ontbreekt en omdat mensen vrezen voor hun bezittingen, zoals schapen en koeien. Ook zien mensen vaak hun eigen veiligheid in het gedrang.

Aan de andere kant blijkt het verhandelen van de huid, vacht en poten van jaguar commercieel interessant.

Inheemsen
In het bos leven de inheemsen in een eenheid met de natuur, en dus ook met de jaguar. De inheemsen bewijzen al eeuwenlang dat het mogelijk is om naast de jaguar te leven.

Dierenliefhebbers hopen daarom dat mensen zich niet door angst laten leiden, maar de juiste instanties inschakelen bij waarneming van een jaguar.

Natuurbeheer
De Paramaribo Zoo adviseert om Natuurbeheer in te schakelen, omdat dit de bevoegde instantie is. Een medewerker van de dierentuin merkt op, dat naarmate de vernietiging van het bos zich blijft voortzetten mensen het niet vreemd moeten vinden dat de dieren andere gebieden op zoeken. “Want je breekt hun huis af”, zegt deze persoon. Het gevolg is dat de dieren hun verstoorde leefomgeving moeten verlaten en noodgedwongen de bewoonde wereld opzoeken.

RB

error: Kopiëren mag niet!