Wat zit er achter het bezoek van de Indiase premier Narendra Modi aan de VS?

De VS streven naar sterkere banden met India, dat het ziet als een essentiële bondgenoot in de pogingen om de opkomst van China in te dammen.

Het Witte Huis zal op 22 juni een staatsdiner houden ter ere van Modi, een teken van de ontluikende relatie tussen de twee mogendheden die de samenwerking op gebieden als handel en wapenverkoop hebben geïntensiveerd.

Maar mensenrechtenorganisaties zeggen dat het feestelijke diner een de facto goedkeuring is van India’s extreemrechtse wending onder leiding van Modi – en ondermijnt het verklaarde doel van de regering-Biden om mensenrechten en democratie te benadrukken in haar buitenlands beleid.

Tijdens de ambtstermijn van Modi hebben de Indiase moslims en andere minderheden een toename van geweld en repressie ervaren toen de regering neigde naar een vorm van hindoe-nationalisme die bekend staat als Hindutva. Modi is ook bekritiseerd omdat hij probeert de macht te consolideren en afwijkende meningen de kop in te drukken.
China’s groeiende militaire macht en assertieve territoriale aanspraken zijn een bron van zorg geworden voor nabijgelegen Aziatische landen zoals de Filippijnen, Vietnam, Japan en India.

Tijdens de Koude Oorlog waren de betrekkingen van India met de VS vaak ijzig. Het land had nauwe banden met de USSR gecultiveerd en stond aan de wieg van de Non-Aligned Movement, een organisatie van landen die de druk om zich aan te sluiten bij pro-Amerikaanse of pro-Sovjet-blokken afwees.

India heeft zich ook bij China aangesloten bij het opkopen van Russische olie tegen verlaagde prijzen, terwijl de VS en de Europese Unie proberen de macht van Rusland op de mondiale energiemarkt te beperken.

Modi’s spraakmakende ontvangst in de VS staat ver af van wat hij ervoer voordat hij voor het eerst tot premier werd gekozen in 2014. Voordat hij de leider van India werd, had Modi de toegang tot de VS geweigerd vanwege beschuldigingen dat hij een oogje dichtknijpt voor geweld tegen moslims in de West-Indiase deelstaat Gujarat in 2002, toen hij de eerste minister van de provincie was.

De dodelijke rellen van 2002 waren het onderwerp van een BBC-documentaire die Modi in januari probeerde te verbieden, waarbij hij een beroep deed op zijn noodbevoegdheden als premier.

error: Kopiëren mag niet!