Uit het dagboek van een consument: Het zijn de slechtste vruchten niet waar de insecten aan knagen

De vlag bij de hoofdingang van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo hing als teken van rouw, halverwege de stok.  Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ik vroeg mezelf af: welke hoge piet heeft het tijdige met het eeuwige verwisseld?

Rust zacht

Van de portier kreeg ik te horen: mevrouw Esseline Hoen. Maar, als u meer wilt weten kan u dat vragen op de afdeling crèche. Mijn aanmeldtijd was 10.00 uur. Aangezien de wachttijd uren kan duren, vroeg in aan de verpleegster of ik even weg kon. Haar antwoord was: “Ja, u hoeft u niet te haasten want de dokter is er nog niet eens, en u ziet, de wachtkamer is vol.”

Wandeling

Ik bracht een bezoek aan de oppasplaats. Dat kostte mij 20 minuten lopen door het hectaren groot volgebouwd ziekenhuiscomplex. In de wandelgangen werd ik door wel 20 of meer personeelsleden vriendelijk gegroet. Dat is een houding die doctoren, verplegers en overige werkkrachten in de zorg siert. Er wordt steen en been geklaagd over de gezondheidszorg in het land, maar het zijn de slechtste vruchten niet waar de insecten aan knagen.

Roeping

Gezegd wordt dat verpleging een roeping is. Je moet het hart op de juiste plaats hebben, kunnen communiceren op een bijzondere en speciale manier.  Ik voel mij op mijn gemak en beter als ik met een groet en glimlach wordt ontvangen. Het werkt opbeurend als artsen en verpleegsters naar je luisteren en goede woorden kiezen wanneer zij mij te woord staan.

Verantwoordelijk

Niet iedereen is geschikt voor het verpleegkundig beroep. Het is een hoog verantwoordelijke professie. Het is zorgvuldig en hard werk. Je krijgt tijdens het werk te maken met stress, burn-out, depressie en andere emoties, zowel positief als negatief en andere hospitaalziektes waarmee je goed om moet kunnen gaan.

Academisch

Het werk bestaat uit het zo goed mogelijk voor iemand zorgen en daar hoort goed communiceren uiteraard bij. Zorgzaamheid en hulpvaardigheid en niets liever willen dan iemand helpen, doet wonderen. Een academische graad of diploma op zak is niet alles. Een juiste mentaliteit en instelling zijn even of nog belangrijker.

Plantage

Pal voor de enorme keuken van het ziekenhuis, wordt een moestuintje aangelegd, dat vanwege de regen modderachtig is. Maar, de groentesoorten die er al staan, schijnen niet veel last te ondervinden van de regen. Zelfvoorzienend ging het door mijn hoofd. Gesprekken met het keukenpersoneel haalden zulks mijn hoofd. De keuken heeft niets te maken met de moestuin. 

Eer

Bij de crèche van het ziekenhuis werd ik desgevraagd geïnformeerd dat de vlag halfstok is gehesen vanwege het overlijden van medewerkster Hoen. Deze eer valt niet alleen te beurt aan directieleden en andere hooggeplaatsten. In het ziekenhuis is het een respectvolle gewoonte om bij het komen te ontvallen van welke medewerker dan ook, respect te tonen.

Het goede voorbeeld

Het zou goed zijn als alle instellingen en bedrijven dit voorbeeld zouden volgen. Ik moest denken aan een vriend die niet zo lang geleden is overleden. Hij ontving een karig loon en stierf zonder pensioen achter te laten voor zijn weduwe. Zijn werkgever, miljonair, oud-minister, vooraanstaande binnen de huidige regering, voor wie hij zich 20 jaar heeft uitgesloofd, is niet eens naar de begrafenis geweest.

HD

error: Kopiëren mag niet!