Centrale Bank geeft CBC’s uit voor “Wholesale” segment

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) gaat donderdag 22 juni over tot de uitgifte van Centrale Bank Certificaten (CBC’s) via veilingen. Het gaat hier om de uitgifte van CBC’s voor het zogenoemde “Wholesale” segment. Deze veiling is opengesteld voor de algemene banken, niet-bank financiële instellingen en bepaalde rechtspersonen (CBC-participanten) die vallen binnen het “Wholesale” segment.

De rente van de CBC van het “Wholesale” segment wordt via een veiling door middel van competitieve biedingen vastgesteld. Deze rente die is vastgesteld op de veiling zal gelden voor het CBC’s voor het “Retail” segment. De CBC’s voor het “Wholesale” segment zal worden uitgegeven met een looptijd van zes maanden.

De uitgifte van CBC’s vindt plaats in het kader van de Open Markt Operaties (OMO’s) van de CBvS, en dient ter ondersteuning van het monetair beleid. Zoals de veilingen van termijndeposito’s (TD-veilingen) zijn de uitgifte van CBC’s, instrumenten om de geldhoeveelheid in omloop te beheren. Daarbij worden overtollige geldhoeveelheden in het bankensysteem voor een langere tijd uit roulatie gehaald (afromen), teneinde de basisgeldhoeveelheid doelstelling voor dit jaar te realiseren. De basisgeldhoeveelheid doelstelling die voor de maand juni gerealiseerd moet worden is gesteld op SRD 14,2 miljard. Het CBC-veiling volume bij de veiling van volgende week is gesteld op SRD 750 miljoen.

De CBvS zal na deze CBC-veiling voor het “Wholesale” segment gelijk overgaan tot de uitgifte van CBC’s voor het “Retail” segment. Hier kunnen de gewone burgers en  bedrijven aan meedoen. Men kan zich hiervoor inschrijven gedurende de periode 20 juli tot en met 3 augustus. 

De aankomende CBC-veiling voor het “Wholesale” segment is de tweede voor dit jaar, en de derde sinds het in juni vorig jaar werd geïntroduceerd.

Rentetransmissie duwen 

De governor van de CBvS, drs. Maurice Roemer, heeft niet lang geleden gezegd dat met de uitgifte van CBC’s, de Bank de ontwikkeling van rentetransmissie van de TD-veilingen bij de algemene banken wil duwen. De rente die bij de TD-veilingen tot stand komt werkt tot nog toe niet door in de kredietrente van de algemene banken. Hierdoor is de burgerij niet geneigd hun spaargelden bij de banken aan te bieden ter belegging. Het is wel de bedoeling, dat de rente van de TD-veilingen doorwerken bij de banken. Een van de oorzaken waarom het mechanisme van rentetransmissie tot nu toe niet werkt, is omdat niet alle banken meedoen aan de TD-veilingen. 

Met de uitgifte van CBC’s wil de CBvS stimuleren dat de burgerij hun geld tegen aantrekkelijke rente gaat beleggen. Op die manier wordt ook overtollig geld in omloop afgeroomd. Daardoor kunnen de afgeroomde geldhoeveelheden voor een bepaalde periode, zoals bij de TD-veilingen het geval is, geen vraag uitoefenen in de economie. In essentie draait het beleid voor liquiditeitsbeheer van de CBvS daar om. Overtollige geldhoeveelheden in de economie zorgen voor inflatie oftewel waardedaling van de SRD. Prijsstijgingen zijn daarvan het gevolg. 

Andere monetaire maatregelen van de CBvS om liquiditeiten in omloop te beheersen zijn de verhoging van de kasreserveregeling en het aan banden leggen van kredietverstrekking door de algemene banken. 

Het IMF heeft vorige week naar aanleiding van de goedkeuring door het IMF-bestuur van de tweede evaluatie van het lopend economisch herstelprogramma, aangegeven dat teneinde de aanhoudende inflatie te drukken de CBvS maatregelen moet blijven treffen om de overtollige geldhoeveelheden in het bankensysteem af te romen. Ook de effectieve doorwerking van de rentetransmissie bij de banken moet de CBvS verbeteren.

SS

error: Kopiëren mag niet!